Novák Károly Eduárd ifjúsági- és sportminiszter társaságában sajtótájékoztatón ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Bíró Barna Botond alelnök az önkormányzat idei sportpályázati kiírását, a megyei sportstratégia irányvonalait, valamint a Hargita megyei sportélet járványhelyzet alatti alakulásáról szóló jelentést április 23-án.

Borboly Csaba ismertette, a felmérés célja, hogy a következő tíz évre szóló stratégia elkészítése előtt egy átfogó képet kapjanak, hogy a jelenlegi helyzetben milyen gyors és hosszú távú megoldásokra van szükség a sportélet fellendítése érdekében.

Amint a jelentésből kiderült, elsősorban az edzők és szakemberek továbbképzésére van szükség, nemzetközi tapasztalatcserék szervezésére, a tehetséggondozás átfogó támogatására és fejlesztésére. Emellett szükségszerű lenne minden városban egy hosszabb távú szaladópálya, a városok körül egy több kilométeres terepbicikli-pálya, illetve városi uszodák elindítása, létrehozása.

A tanácselnök azt is elmondta, bízik abban, hogy Hargita Megye Tanácsa törekvéseinek sikerül egy jelentősebb volumot adni a kormány eszközeinek segítségével, és Novák Károly Eduárd példás ambiciója, kitartása megmutatkozik majd a megye sportéletének fejlődésében is.

Bíró Barna Botond alelnök elmondta, a megyei önkormányzat célkitűzése, hogy a fiatalok megtalálják a lehetőségeket az egészséges életmód, a sportolás gyakorlására. Kifejtette, jó szakemberekre nem csak a városi, hanem rurális környezetben is szükség van, hiszen az elmúlt tíz évben rengeteg sportpálya épült községekben is.

Az alelnök röviden ismertette Hargita Megye Tanácsának sporttevékenységeket támogató programját, illetve elmondta, a megyei önkormányzat alkalmazkodva a járványhelyzet követelményeihez, országos szinten elsőként online platformon várja a benyújtott pályázatokat.

Novák Károly Eduárd miniszter örömét fejezte ki, hogy a megyei önkormányzat is stratégiában gondolkodik. Ismertette, az országos stratégia azt tűzte ki célul, hogy

Románia 2032-re bekerüljön a legjobb tíz közé az éremtáblán, hogy a lakosság 5-ről 30 százalékra növekedjen sportolás tekintetében, illetve azt, hogy a gyerekek hetente minden nap sportoljanak az iskolákban. „Biztos vagyok benne, hogy a támogatott sportágak prioritási listáján több Hargita megyei sport is szerepel majd és hiszem, hogy a jelenlegi eszközeinkkel nagy változásokat fogunk elérni a helyi és országos sportéletben egyaránt” – zárta gondolatait a miniszter.

Hargita Megye Tanácsának sporttevékenységeket támogató programjának idei keretösszege 800 ezer lej és a szükséges önrész 20-ról 10 százalékra csökkentették. A pályázatok leadási határideje május 19.

Bővebb információk itt.

Csíkszereda, 2021. április 23.