A görögországi Velventosban ültek össze a FRiDGE projekt partnerei szeptember 22-23. között az élelmiszeriparban érdekelt kis- és középvállalkozókat érintő jó gyakorlatok bemutatására és tapasztalataik megosztására.

Az Európai Uniós Interreg FRiDGE program célja az élelmiszeriparban érdekelt kis- és középvállalkozások (KKV-k) versenyképességének növelése. A projekt során olyan szakmai politikákat dolgoznak ki, amelyek segíthetik ezen kis- és középvállalkozások fejlődését. Testvérmegyei együttműködésének köszönhetően Hargita Megye Tanácsa a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség meghívására csatlakozott a programhoz, így a megyei tanács partnerként vesz részt a szakmai munkában.

A Nyugat-Makedóniai település egy mesterséges tó mellett fekszik. A tónak köszönhetően olyan mikroklímát sikerült teremteni a völgyben, amely kedvez többek közt az őszibarack termesztésnek, így a környékbeliek fő tevékenysége a gyümölcstermesztés, amely főként az őszibarackra és almára támaszkodik. A helyi termelők szövetkezetbe tömörülve, egységes áron, csomagolva és közös logisztikai láncon értékesítik a termékeiket. A szövetkezet tagjai szigorú szabályok mentén termelik a gyümölcsöt, a lehető legalacsonyabb mértékben használva kémiai vegyszereket.

A térségben ugyanakkor nagy hagyománya van a borkészítésnek is. A partnerek által meglátogatott borászat több európai ország mellett az Amerikai Egyesült Államokba is exportál, külön erre a piacra készült, palackozott borokat.

Ezen kívül a térség juh-, kecske-, és szarvasmarha tenyésztőitől felvásárolt tejből többféle sajtot és tejterméket állítanak elő, szintén közös márkanév alatt. Ezek között szerepel többek közt a görögök már-már védjegyévé vált feta sajt, illetve a méltán híres görög joghurt is, melyeket mind eredeti recept alapján készítenek el.

Hargita Megye Tanácsa a program révén a Székely termék védjegyet szeretné erősíteni és lehetőséget biztosítani általa a kistermelők fejlődésére. Ezúttal a Fenyőalja Egyesület tevékenységét mutatták be a partnereknek, mint helyi jó példa.

Korábban Hargita Megye Tanácsa volt házigazdája a partnertalálkozónak. Az akkori járványügyi korlátok miatt virtuális látogatásra hívták a projekt tagjait a szépvízi Csengő Mezőgazdasági Szövetkezethez, gyergyószentmiklósi Benedek Húsüzemhez, valamint a lövétei Silvimex pékséghez.

Hargita Megye Tanácsa a program keretében egy cselekvési tervet is készít, amely olyan konkrét lépéseket fogalmaz meg, amely javítja a kis- és középvállalkozók versenyképességét a regionális operatív program révén.