Cselekvési tervet dolgoznak ki Hargita Megye Tanácsa megbízásából

 

Az Interreg Europe FRiDGE nemzetközi program az élelmiszeripar ágazataihoz kapcsolódó tapasztalatokat és jó gyakorlatok cseréjét támogatja, azzal a céllal, hogy az együttműködésből született eredményeket fejlesztési programok révén beépítsék a regionális és országos politikákba.

Hargita Megye Tanácsa június 7-én a csíkszeredai megyeházán ült le első ízben tárgyalni a cselekvési tervet készítő Millepontem Consulting Kft. képviselőivel. A cselekvési tervnek olyan konkrét lépéseket kell tartalmaznia, amely javítja a kis- és középvállalkozók versenyképességét a regionális operatív program révén.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta, a Székelytermék védjegy megérett az újragondolásra. Mint mondta, ugyanis vannak termelők, amelyek helyi vásárokon tudják értékesíteni a termékeiket, őket továbbra is kell támogatni, mellettük azonban vannak olyan termelők, amelyek segítségével magasabb szintekre is eljuthat a védjegy. Ezeket a hálózatokat pedig ki kell használni.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette, a források beazonosításával a végrehajtható intézkedések kell szerepeljenek a cselekvési tervben. Ehhez a megyei tanács partneri hálózatára kell építeni, azt erősítve és a tevékenység összehangolásával sikerülhet egy olyan közös tervet megalapozni, amely a későbbiekben az egyesületi, szövetkezeti rendszerek számára további forrás lehetőségek nyílnak meg. Hozzátette, ehhez a cselekvési terv kidolgozása során minél több konzultációra kell sor kerüljön, hogy az érdekelt felek igénye még jobban tükröződjön.

A cselekvési terv első változatát július végén kell leadni, a végleges munkadokumentum pedig januárig kell elkészüljön.

A nemzetközi projektben Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt testvérmegyei kapcsolata révén, a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség meghívására.

Csíkszereda, 2021. június 8.