Hargita megye mindhárom térségében felszerelte a rendőrség járműveit a megyei tanács

Összesen 16 drogtesztet feldolgozó eszköz van már használatban Hargita megyében, miután Hargita Megye Tanácsa az utolsó eszközöket is átadta ma Gyergyószentmiklóson.

https://fb.watch/tfCluMhmwb/

Mint ismert, a Hargita Megyei Közrendi Hatóság (ATOP) is segíti a rendőrség munkáját a kábítószer-fogyasztás visszaszorításában. A közrendi hatóság felkérésére pedig Hargita Megye Tanácsa 8 darab drogtesztet feldolgozó eszköz megvásárlását támogatta, a rendőrség használatában korábban már volt 8 hasonló eszköz.

A megyei tanács Csíkszereda és Székelyudvarhely után Gyergyószentmiklóson is átadták az eszközöket, így a megye mindhárom térsége rendelkezik eszközökkel. Az eszközöket Borboly Csaba a megyei tanács elnöke és Melles Előd a közrendi hatóság tagja adták át a gyergyószentmiklósi rendőrségnek.

Jelenleg országosan csak ezt a Dräger DrugTest 5000 típusú készüléket használják.

Nyolc különböző szer fogyasztását mutatja ki: kokaint, ópiátokat, cannabinoidokat, metamfetamint, amfetamint, ketamint, metadont, valamint a benzodiazepin alapú nyugtatószereket. Ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott ezek a leggyakrabban használt tudatmódosító szerek és ezek okozzák a legnagyobb függőséget is az emberi szervezetben. A városi legendákat megcáfolva kodeint nem vizsgál ez a drogtesztkészülék.

A készülék pozitív eredménye feljogosítja a rendőröket arra, hogy vérvételes ellenőrzésre kötelezzék a sofőrt. Abban az esetben, ha a vérvétel eredménye is pozitív lesz, akkor bűnvádi eljárás indul a sofőr ellen.

Ha megtagadja valaki a mintavétel adást a készülék használatához, akkor is vérvételt rendelnek el, ha pedig azt is megtagadja, akkor bűnvádi eljárás indul ellene.

Hargita Megye Tanácsa 2023-ban hozta létre belső munkacsoportját, amely a függőségek megelőzéséhez szükséges tevékenységeket támogatja.

Csíkszereda, 2024. július 11.