Három dorgtesztet feldolgozó eszközt adtak át a székelyudvarhelyi rendőrségnek is

Összesen nyolc darab drogtesztet feldolgozó készüléket vásárolt Hargita Megye Tanácsa, amelyekből az elsőket Csíkszeredában a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság székhelyén adták át június 17-én. További három készüléket adtak át Székelyudvarhelyen július 2-án.

Az erről készült videó megtekinthető Borboly Csaba közösségi média felületén: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/483573011025918

A jövőben pedig Gyergyószentmiklóson is sor kerül a drogtesztkészülékek átadására.

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság már rendelkezett nyolc darab hasonló készülékkel, a Hargita Megyei Közrendi Hatóság (ATOP) pedig úgy döntött, hogy újabb nyolc készülék megvásárlásával támogatja a rendőrség munkáját, amelyet Hargita Megye Tanácsa támogatott.

Jelenleg országosan csak ezt a Dräger DrugTest 5000 típusú készüléket használják.

Kolumbán Dávid megyei tanácsos a Hargita Megyei Területi Közrendi Hatóság (ATOP) elnöke elmondta, a gépek iránti igényt korábban a rendőrség jellezte feléjük. A készülék gyors, nyolc perc alatt dolgozza fel az eredményeket és a mintavétel körülbelül 4 percet vesz igénybe.

Nyolc különböző szer fogyasztását mutatja ki: kokaint, ópiátokat, cannabinoidokat, metamfetamint, amfetamint, ketamint, metadont, valamint a benzodiazepin alapú nyugtatószereket. Ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott ezek a leggyakrabban használt tudatmódosító szerek és ezek okozzák a legnagyobb függőséget is az emberi szervezetben. A városi legendákat megcáfolva kodeint nem vizsgál ez a drogtesztkészülék.

Az elmúlt időszakban egy olyan eset volt, ahol az eredmény pozitív volt.

A drogtesztkészülék a járőrautókban lesz elhelyezve, és naponta minden zónában, több helyszínen is használatba helyezik.

A sajtó jelenlétében bemutatták a tesztelés folyamatát, a mintavételt a gépbe helyezik, ahol ez reakcióba lép a reagensekkel.

A drogtesztkészülék pozitív eredménye feljogosítja a rendőröket arra, hogy vérvételes ellenőrzésre kötelezzék a sofőrt. Abban az esetben, ha a vérvétel eredménye is pozitív lesz, akkor bűnvádi eljárás indul a sofőr ellen.

Ha megtagadja valaki a mintavétel adást a drogtesztkészülék használatához, akkor is vérvételt rendelnek el, ha pedig azt is megtagadja, akkor bűnvádi eljárás indul ellene.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy a megyei tanács létrehozott egy belső munkacsoportot, amely a függőségek megelőzéséhez szükséges tevékenységekkel foglalkozik. Céljuk, hogy a tudatmódosító szerek használatát megfékezzék. A drogtesztkészülékek beszerzése egy együttműködési szerződés révén jött létre, amelyet a megyei tanács a Hargita Megyei Rendőr-főkapitánysággal kötött. – Számos olyan esetről hallottunk már, amikor egy tudatmódosító szer hatása alatt lévő sofőr balesetet okozott, akár halálos áldozattal is járt. Meg kell akadályozzuk az ilyen eseteket, a megelőzés, a tudatosítás elengedhetetlen ahhoz, hogy a megyénk biztonságos legyen – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2024. július 3.