Több mint 75 millió lejjel támogatta Hargita Megye Tanácsa a közösségépítés generációkon átívelő alappilléreit 2008-2023 között.

A többéves hagyományhoz híven, február 27-én, kedden Hargita Megye Tanácsa és a megye történelmi egyházainak vezetői évértékelő rendezvényen ismertették az elmúlt évek nagy egyházi megvalósításait, kiemelve a 2023-as évet és az idei év terveit.

Az eseményről készült rövid bejelentkezés elérhető itt:

https://fb.watch/qttNz2E4jQ/

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette:

„Egy szörnyűségekkel teli világban, a nyugati világ borzalmai hallatán, mi, itt Hargita megyében nyugodtan élhetünk. Töretlenül kiállunk a történelmi egyházaink mellett, keresztény hagyományainkat, értékrendünket védjük és ápoljuk.

Hagyományos keresztény értékeink megőrzésének fontossága vitathatatlan, intézményünk több évtizede már, hogy rendületlen partnerekre talált a Hargita megyei történelmi egyházak vezetőiben. Az idei év egyik nagy kihívása a közös munkát illetően a hagyományos keresztény értékek megőrzése, ifjúsági, közösségi terek kialakítása, a fiatalok és a családalapítás támogatása, illetve a szórvány támogatása.”

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsa alelnöke beszédében kitért arra, hogy a székelyudvarhelyi Székely Dalegylet Férfikórus léte egyértelmű válasz mindazoknak, akik megkérdőjelezik Székelyföld létét. Mindezekből kiindulva, kifejezetten fontos figyelmet szentelni azoknak az embereknek, akik Székelyföldért dolgoznak, pláne akkor, amikor szélsőséges erők ennek létét megkérdőjelezik, tette hozzá.

Bálint Emil felcsíki főesperes beszédében kiemelte, az egyházakra különös nyomás nehezedik napjainkban, többször kerülnek a felszínre a negatívumok, és kevésszer a sikerek.

„De bízok abban, hogy ezek a találkozások segítenek, hogy a hitünket a nemzetiségünkben éljük meg, szükség van összefogásra és együtt gondolkodásra”

– zárta gondolatait a főesperes.

Páll Attila-Csaba református esperes kihangsúlyozta, fontos a közös szemlélet és a partnerség, hogy mindannyian egy irányba tekinthessenek, segítve egymást az úton.

Tamás János evangélikus lelkész beszédében köszönetét fejezte ki Hargita Megye Tanácsának, és azt kívánta, hogy ebben az esztendőben legyünk erősek, legyen erős vár a mi Istenünk.

Solymósi Alpár unitárius esperes köszönetét fejezte ki azért, mert az anyagi támogatás mellett erkölcsi támogatást is nyújt az intézmény, hiszen a gyülekezetben sok olyan személy is jelen van, aki Hargita Megye Tanácsa munkaközösségének tagja.

A 2024-ben meghirdetett egyháztámogatási programokat a következő linken tekinthetik meg:

https://hargitamegye.ro/egyhaztamogatasi-program/

https://hargitamegye.ro/rendezvenyek

Az esemény hangulatát a székelyudvarhelyi Székely Dalegylet Férfikórus emelte.

Csíkszereda, 2024. február 27.