Spanyol EU elnökség képviselőivel egyeztetett jelentése kapcsán Borboly Csaba

Most van lehetőség felszólalni Hargita megye fejlődésének érdekében, hiszen ahhoz, hogy 2028-tól a számunkra fontos beruházásokra tudjunk forrásokat lehívni, előrelátóan és felelősségteljesen kell döntéseket hozni. Tegnap, szeptember 19-én Brüsszelben újabb megbeszélésre került sor a 2023 végéig soros elnökségét betöltő Spanyolország elnökségi képviseletével. Spanyolország ötödik alkalommal tölti be az EU Tanácsának elnökségét. Az elnökség mottója – „Európa, közelebb” – az emberi, politikai és intézményi közelség szellemiségére utal.

Számukra a vidéki területek fejlesztése prioritás, amely során elképzelések és megoldások fogalmazódnak meg annak biztosítására, hogy a vidéki környezet fokozott és megfelelő támogatásban részesüljön.

Az EU spanyol elnökség képviselői üdvözölték a Kulturális Örökség Vidéki Európa európai évének ötletét a vidéki kulturális identitás megerősítésére. Kiemelték a vidéki területeken a kulturális sokféleség védelmének és népszerűsítésének szükségességét, támogatva az innovációt és a kortárs kultúra fejlesztését, melyben a művészek kulcsfontosságú szerepet játszanak.

Emellett ösztönzik a vidéki-urbanizációs párbeszédet és együttműködést fiatal művészekkel a vidéki területeken az életminőség és a szakmai ökoszisztéma javítása érdekében, szakmai hálózatok kialakításával és kapacitásfejlesztéssel.

A helyszínen készült videót itt tekinthetik meg: https://www.facebook.com/borbolycsaba/

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának raportőreként  (RB) dolgozza ki ezt a jelentést, amely a kultúra központú vidékfejlesztésre teszi a hangsúlyt, a helyi jellegzetességek és értékek mentén. Olyan megújulást kezdeményez, amely a hagyományokra alapoz és figyelembe veszi a kisebbségek érdekeit is, hiszen a vidéki élet sok esetben hozzájuk kapcsolódik.

A dokumentum a vidéki területek gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődését hivatott elősegíteni, a kulturális sokszínűség és a kreativitás felhasználásával.

– Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy az európai unió mindig előre tervez. Ahhoz, hogy 2028-ban olyan forrásokat hívhassunk le, amelyre valóban szükségünk van, most kell felszólalni. Ne mások határozzák meg, hogy mi a fontos számunkra. A mi vidékünk erősségét kell figyelembe venni, a saját turisztikai vonzerőnket kell kiemelni a saját kultúránk, hagyományaink és értékrendszerünk alapján – mondta el Borboly Csaba, aki a konzultáció által a társadalmi, gazdasági és környezeti átalakulás elősegítéséhez járulna hozzá.

Brüsszelben, július 17-én került sor az első megbeszélésre, ahol több európai intézmény képviselője is részt vett. A véleménytervezet itt olvasható: https://hargitamegye.ro/nemzetkozi-tevekenysegek/.

 Az esemény után készült videó pedig itt tekinthető meg: https://www.facebook.com/borbolycsaba/ .

Ezt követően szeptember 15-én Csák László, vidékfejlesztési szakértővel egy sajtótájékoztató keretében ismertették azt a két lépcsős konzultációt, amely által a beérkező észrevételek és tapasztalatok segítenek megvilágítani azokat a tényezőket, amelyek hatással vannak a vidéki fejlődésre, a kulturális örökség megőrzésére és a fenntartható gyakorlatok népszerűsítésére, különös hangsúlyt fektetve a biokulturális területekre.

A felmérés kiemelkedő fontosságú a vidéki térségek formálásában, amelyek hatással vannak a vidéki közösségekre. A beérkező hozzászólások hozzájárulhatnak a befogadóbb, sokszínűbb és fenntarthatóbb kezdeményezések kialakításához. Olyan minőségben kell megfogalmazni ezt a jelentést, hogy október 2-án a SEDEC szakbizottságban, majd az év végén az RB plenáris ülésén szavazásra kerülhessen.

Az idő korlátozott, a spanyol elnökség pedig valódi eredményeket akar elérni ezen a területen, fontos, hogy minden szinten figyelembe vegyék majd ezt a dokumentumot, mert ez lesz az alapja az új finanszírozási intézkedéseknek, új szabályozásoknak.

A felmérés meghosszabbított kitöltési határideje: 2023. szeptember 30.

A kérdőív itt érhető el: https://docs.google.com/forms/

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke 2012 októberétől állandó tagja a Régiók Bizottságának, ezen belül pedig a 7. mandátuma a – Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) Bizottságban, valamint a Környezetvédelmi, Éghajlatváltozási és Energiaügyi Bizottságban (ENVE), az Európai Néppárt tagjaként vesz részt az üléseken.

Régiók Európai Bizottsága (CoR) hivatalos oldala: https://cor.europa.eu/en

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről bővebben az alábbi linken olvashatnak: https://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/

Csíkszereda, 2023. szeptember 20.