További 832,5 ezer lejt hagyott jóvá november 7-i rendkívüli ülésén megyei tanács testülete Csík-térségi településeknek többnyire a gázhálózat kiépítésére, amelyet a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) finanszíroz. A hatszázalékos adóvisszaosztásból a helyi önkormányzat a támogatáshoz szükséges önrészt fedezhetik, amely Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint jelentős terhet vesz így le a települések válláról.

https://hargitamegye.ro/csik-es-gyergyo

Az október 31-i ülés után most Csíkszentsimon, Madéfalva, Csíkszenttamás, Csíkdánfalva és Csíkszentimre 100 ezer lejt, Csíkmadaras és Csíkrákos 85 ezer lejt, Csíkszentkirály 50 ezer lejt, valamint Csíkcsicsó 45 ezer lejt használhat fel erre a célra. Csíkszentgyörgy 67,5 ezer lejt az önkéntes hulladékgyűjtő-központok kialakítására használhat fel.

Az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) a fogorvosi járóbeteg-ellátó rendelőjének energetikai felújításár, korszerűsítésére és bővítése, valamint az épület udvarán parkolóhelyek kialakítására nyertek finanszírozást, amelynek dokumentációinak módosítását hagyta jóvá a testület. Ugyancsak a helyreállítási alapból a Kájoni János Megyei Könyvtár támogatási kérelmének benyújtását és a projekt végrehajtásának jóváhagyását szavazta meg a testület Harghita biblio digital Hub (HbdH) című pályázatban. A projekt célja könyvtárak digitális fejlesztési központokká alakítása, amelyek biztosítják a Hargita megyei hátrányos helyzetű közösségek számára az alapvető készségek fejlesztését, például a digitális írástudás, kommunikáció, médiaműveltség, digitális tartalomkészítés, digitális biztonság és digitális vállalkozóvá nevelés terén.

Az online ülést alább tekinthetik vissza:

https://fb.watch/o9YvR0AJzZ/

Csíkszereda, 2023. november 7