Online tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa

 

Több települést támogat Hargita Megye Tanácsa a személyi jövedelemadó 6%-nak a visszaosztásából, kiemelten Csík-térségében főként a gázhálózat kiépítésére igényeltek finanszírozást a helyi önkormányzatok. De módosították a megyei tanács szervezeti és működési szabályzatát is, illetve a megyei tanács járdaprogramját, ezek voltak az október 31-i online rendkívüli ülés legfontosabb döntései, amelyet Bíró Barna Botond elnökhelyettes vezetett.

A tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/

Kozmás községnek 100 ezer lejt szavaztak meg, 50 ezer lejt öltöző létrehozására Lázárfalván, illetve 50 ezer lejt elektromos töltőállomásra.

A mezőgazdasági igazgatóság kérésére rábólintottak a búza árának csökkentésére, mint Bíró Barna Botond elmondta, ezzel segíteni tudják a Hargita megyei agráriparban dolgozókat.

A Csík-térségi települések főként a gázhálózat bővítésére igényeltek támogatást, ezeket a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) finanszírozásával építenek ki. Az önrész befizetésében nyújt támogatást a megyei tanács, részletezte az ülésvezető alelnök, Csíkszentdomokosnak, Dánfalvának, Csíkkarcfalvának, Csíkszenttamásnak, Csíkrákosnak.

Ezenkívül Gyergyószárhegynek szavaztak meg támogatást a jövedelemadóból származó visszaosztásból villamosításra, Galócásnak gázhálózatra, Gyergyóditrónak mezei utak korszerűsítésére.

Gyergyóremete szintén a gázhálózatra igényelt támogatást, Gyergyócsomafalva a Csalóka óvoda javítására és felszerelésére.

Csíkszentmihály, Csíkmadaras, Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkszentsimon és Csíkszentimre is gázhálózatra igényelt támogatást.

Gyergyóalfalu az utak korszerűsítésére igényelt támogatást, ezt is jóváhagyta a testület.

Borboly Csaba a megyei tanács elnöke elmondta, stratégiai döntés volt, hogy a Csík-térségi településeket segítik a POIM pályázatok kivitelezésében. Hargita Megye Tanácsának elnöke arról is tájékoztatta a testületet, hogy a beruházásoknál nincsenek lényeges kifizetetlen számlák, illetve készítik a költségvetés módosítását, átcsoportosításokat fognak kérni.

Elfogadták a megyei tanács szervezeti és működési szabályzatának módosítását. Az intézményben több átszervezésről is döntöttek korábban. Többek között a Humánerőforrás és kommunikációs igazgatóságon belül létrejön egy digitalizálásért és az adminisztráció egyszerűsítéséért felelős iroda, amely az informatikai menedzsmentet is magába foglalja. Valamint megalakul az informatikai infrastruktúra-kezelési részleg is a Vagyongazdálkodási vezérigazgatóságon belül.

Felhatalmazta a testület a Hargita Útkezelő Vállalatot a hidegaszfaltozási karbantartási munkálatok elvégzésére a megyei utakon. Módosították a járdaprogramot, kötelező elem lesz parkolásgátlóval ellátni a gyalogos járdákat.

Csíkszereda, 2023. október 31.