Kiemelkedő teljesítményű fiatalokat díjaztak a csíkszeredai megyeházán

Európa-napi programokkal, üzenetekkel és a megyében tevékenykedő tehetséges fiatalok díjazásával zárult Hargita Megye Tanácsa ifjúsági programsorozata május 10-én. Az eseménynek a csíkszeredai Megyeháza Galéria adott otthont, az érdeklődők egyúttal megtekinthették azokat az óriásvásznakat is, amelyeket Csík-, Gyergyó- és Udvarhely-térségben állítottak fel még hétfőn, s amelyeken az ifjúság rövid üzeneteket fogalmazott meg.

A köszöntőbeszédek után képviselők és kormányzati tisztségviselők videóüzeneteit hallgathatták meg a fiatalok, köztük Hegedűs Csilla államtitkárét, valamint Vincze Loránt és Winkler Gyula európai parlamenti képviselőét. Ezt követően került sor a kiemelkedő tevékenységet folytató fiatalok díjazására, az elismerést olyanok kapták, akik példát mutatnak az ifjúságnak, és élen járnak a közösségépítésben. A jó hangulatról Erik Sax muzsikus gondoskodott.

Udvarhely-térségből két személy vehette át az Ígéret díjat: Pál Boglárka, illetve Pál Kinga, Csík-térségből szintén két fiatal kapta meg az elismerést: Bartalis Orsolya, Vizoli Zsombor. Gyergyó-térségből díjazták Borsos Andrást, aki a Heuréka díjat vehette át. Végezetül pedig az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) a Szent Imre-díjat vehette át.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében kiemelte, nem csupán figyelmet kell fordítani az ifjúság munkájára és eredményeire, hanem azokat értékelni is kell. A tanácselnök nyomatékosította: a megyei tanács és az alárendeltségébe tartozó intézmények mind nyitottsággal fordulnak a fiatalok felé.

– Az ifjúkor a védett körülmények közti tevékenykedés, a fejlődés, kísérletezés és a munka öröme megtapasztalásának időszaka. Ebben a kihívásban igyekszünk mellettetek állni, felvállalva az általatok megfogalmazott elvárásokat – mondta az elöljáró. Mint kifejtette, ifjúságbarát önkormányzatként nemcsak azon dolgoznak, hogy a megyét vonzóvá tegyék a fiatalok számára, hanem azon is, hogy felhívják a figyelmet a meglévő lehetőségekre. – Fontos számunkra, hogy a felnőtté válásban és családalapításban itthon tudjátok megvalósítani a terveiteket.

Bíró Barna Botond alelnök arra biztatta a fiatalokat, merjenek bátrak lenni, és higgyenek abban, hogy lehetetlen csak addig létezik, míg valaki meg nem cáfolja azt.

– Azt tapasztalom, hogy a fiatalságot a társadalom három kategória szerint közelíti meg: sokan annak mulandóságát hangsúlyozzák, vannak, akik a korból adódó tapasztalatlanságot emelik ki, és egy réteg a jövőt, de sokkal inkább az utódokat látja bennetek. Hargita Megye Tanácsa egyenrangú partnerként tekint a fiatalokra – hangsúlyozta.

Az alelnök szerint, bár nem mindig egyértelműen, de minden döntés hatással van a fiatalok mindennapjaira is, ezért a megyei tanács kiemelten kezeli az ifjúsági kérdéseket a döntések meghozatalakor.

Csíkszereda, 2021. május 10.