Jelenleg is zajlik a munkálatok leltárba vétele az udvarhelyszéki 50 kilométeres úthálózaton

Már ismeretes, hogy több hónapja állnak a munkálatok az Udvarhelyszék déli részén található megyei utakat érintő beruházásnál.

A leltár után elkezdik a karbantartási munkálatokat. Ezzel párhuzamosan a megyei tanácsnál készülnek az új kivitelezési közbeszerzésre.

https://fb.watch/kS_2-85W33/

A hátramaradt munkálatok befejezéséhez egy új kivitelezővel kell szerződést kötniük, az új cég fogja a megrongálódott részeket kijavítani az Oklánd, Homoródszentpál(DJ131), Homoródszentpéter, Városfalva, Székelydálya, Ége, Bikafalva(DJ137), Kányád (DJ131–DJ133), valamint Petek, Miklósfalva, Ocfalva, megyei útszakaszokon.

A szerződésbontás mindkét fél részéről megtörtént, jelenleg is zajlanak a perek, amelyek által jogi úton lesz eldöntve, hogy melyik fél kell kártérítést fizessen. A nagy beruházások kivitelezését szabályozó jogszabály (HG1) jelentős többletjogot biztosít a kivitelezőnek, a beruházónak keveset, valamint az eljárás tényleges gyakorlatát átadja a felügyelőnek, egy másik cégnek. Az olasz cég lemaradt a munkálatokkal, ezért bontottak szerződést, ezt Hargita Megye Tanácsa jogi úton is kész bizonyítani.

Új szerződést legkorábban késő nyáron, kora ősszel tud kötni Hargita Megye Tanácsa, azzal a feltétellel, hogy akadálymentes lesz a közbeszerzési folyamat. A hátramaradt munkálatokat, jó ütemben, kevesebb mint egy év alatt lehet megvalósítani. A három útszakaszt külön írják ki közbeszerzésre.

Csíkszereda, 2023. május 31.