Keresik a lehetőségét a gazdák kompenzálásának

Elmarad a május 16-ra tervezett helyi termékek vására Csíkszeredában – jelentette be pénteken késő esti videóüzenetében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

– A hét elején amikor úgy döntöttünk, hogy a május 15-én feloldott korlátozások után május 16-án, szombaton megszervezzük a havi vásárt, nem volt egyetlen nyilvántartott aktív fertőzött eset sem Csíkban. Az elmúlt 24 órában viszont hirtelen számottevően megugrott Csík környékén a koronavírussal fertőzöttek száma, este derült ki, hogy újabb fertőzöttek vannak a városban és környékén. Felhívással fordult felénk az alintézményünkként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, tekintettel arra, hogy nagyon sok a beutalt vírusos beteg, a vásár megszervezése elősegítheti a vírus tovább terjedését, ami leterhelné a kórház ellátó képességét – számolt be a részletekről Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Péntek este rendkívüli on-line vezetőségi ülést hívtunk össze, egyeztetve a Vidékfejlesztési bizottság elnökével Becze Istvánnal, és a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség munkatársaival, ahol az a felelős döntés született, hogy jelen körülmények között ne kerüljön sor a havi vásárra.

A megyeelnök ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, hogy a vásárnak szánt gazdaságélénkítő hatását el kívánják érni, megkeressük a törvényes formáját, hogyan lehet kompenzálni a termelőket, akinek vesztesége származik az elmaradt vásár miatt.

– A termelők megértését kérjük, ugyanakkor a vásárlókat arra biztatjuk, hogy telefonos rendeléssel részesítsék előnyben a hagyományos és helyi termékeket. Ahogy a csíki helyzet normalizálódik és csökkenő tendenciát fog mutatni a vírus terjedése a városban és környékén, folytatjuk a vásár megszervezését. Addig is az elkövetkező napokban több kampányt is indítunk, elősegítve, hogy a helyi termékek eljussanak a vásárlókhoz – fűzte hozzá Borboly Csaba.

Borboly Csaba közösségi oldalán közzé tett felhívása az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/2967099703375154/

 

Csíkszereda, 2020. május 16.