Mintagazdákat díjaztak Hargita Megye Tanácsa idei utolsó havi ülésén

Két tanácsülést is tartott Hargita Megye Tanácsa testülete december 18-án, pénteken a megyeházán. A decemberi rendes havi ülés első napirendi pontjaként Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete 12 gazda tevékenységét ismerte el hetedik alkalommal Mintagazda programjuk keretében. A programmal népszerűsítik a hagyományos, természetközeli gazdálkodást megyénkben jó példákat mutatva be a fiatal gazdáknak, ösztönözve a fiatalokat, hogy a mezőgazdaság és állattenyésztés területén itthon vágjanak bele vállalkozásba.

– Minden alkalmat meg kell ragadnunk, hogy értékeljük és tevékenységük révén példát mutassunk fiataljainknak, milyen irányban vághatnak bele a gazdálkodásba vagy éppen milyen irányba tudnak fenntartható, a természethez közel álló gazdálkodást folytatni – tette hozzá Borboly Csaba.

A rendes havi tanácsülésen megszavazták Hargita megye sport stratégiájának meghosszabbítását 2021 december 31-ig. Elfogadták a megyeháza energiahatékonyságának növelését és felújítását célzó munkálatokat jóváhagyó dokumentációt is. Mint elhangzott a megyei tanács elnöke részéről, kihívás lesz a felújítás, tekintve, hogy teljesen átépíteni nem lehet, mivel építészeti alkotások szerzői joga is védi az épületet. Ugyanakkor a munkálatokra bíznak benne, sikerül forrásokat lehívni a kormánytól vagy EU-s alapokból.

A rendkívüli ülésen a testület jóváhagyta Hargita Megye Tanácsa és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem közötti együttműködést is, amelynek célja a közös akadémiai munka, kulturális együttműködés, a felsőfokú oktatás fejlesztése többek között. A borszéki wellnesközpont befejezéséhez szükséges belső bútorzat kiépítéséhez szükséges műszaki és pénzügyi dokumentációját is elfogadták. A központ a tervek szerint a jövőben elkezdheti működését, amely télen 600 nyáron pedig 1000 személyt tud fogadni.

Az ülések napirendi pontjait itt tanulmányozhatják.

Csíkszereda, 2020. december 18.