Cél: természeti kincseink, értékeink fejlesztése és megőrzése

 

Települések közösen meghatározott tevékenysége és célkitűzései, a Hargita Hegység Övezeti Rendezési Terv újraindítása, 48 ásványvízforrás radiológiai elemzése, a Hargita-hegység digitális térképének elkészítése, tanösvény kialakítása, előadások, workshopok szervezése. Megannyi tevékenysége a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulásnak, amelyhez társult Máréfalva is, szavazta meg egyhangúan a község döntéshozó testülete. A tanácsülésen jelen volt Dávid Lajos térségi megyei tanácsos is, ahol az egyik fő témakör Máréfalva község csatlakozása volt a Hargita Hegység Fejlesztési Társuláshoz. A község korábban már tagjává vált a Hargita Hegységért Egyesületnek. Jogszabályi változások, illetve számvevőszéki gyakorlat miatt a Hargita-hegység-projekt ebben a pillanatban a közintézmények részéről a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társuláson – melynek tagja Hargita Megye Tanácsa is – keresztül kerül lebonyolításra.

Máréfalvának több olyan fejleszthető és fenntartható turisztikai desztinációs pontja van a hegységben, amely természetbarát, tudatos turizmust célozva meg jelentős bevételt, illetve több olyan fejlesztést hozhat, amelyek mentén munkahelyek jönnek létre és bővül a szolgáltatások skálája.

„A Hargita-hegység-projekttel a célunk az, hogy úgy hasznosítsuk, illetve tegyük fenntarthatóvá, hogy unokáinknak is megmaradjon jelenlegi szépségében, miközben olyan fejlesztéseket eszközölünk, amelyek növelik az elmúlt években a szakértők által elvégzett különböző hatástanulmányok és elemzések mentén az idelátogatók számát, a helyi termékek fogyasztásának igényét. Mindez jövedelmet generál, és ezáltal a föld, az erdő, az itteni természeti adottságok és a szakmák fölös bevételt fognak termelni. Gratulálok Kovács Imre polgármesternek a határozattervezet előterjesztéséért, aminek köszönhetően a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás 13 önkormányzattal folytatja a tevékenységét” – nyilatkozta Máréfalva társulása kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás célja a Hargita-hegység fejlesztése, ezért fontos, hogy minél több olyan település tagja legyenek, amelyek a hegység vonzáskörzetébe tartoznak. A társulás vezetősége és tagjai úgy vélik, együtt tudnak olyan fejlesztéseket véghez vinni, amelyek élhetővé, fenntarthatóvá teszik és megőrzik a természet adta kincseinket a következő generációknak.

Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás:

https://www.facebook.com/Hargita-Hegyseg

Rendezési tervek:

https://hargitamegye.ro/kozerdeku-informaciok/rendezesi-tervek/

Hargita-hegység:

https://hargitamegye.ro/hargita-hegyseg/

Csíkszereda, 2022. augusztus 31.