Tarts velünk te is!

A nyár a kerékpározás szezonja. Ahogy útra kel a Giro d’Italia és a Tour de France mezőnye, úgy készül minden esztendőben immár 14 éve a Ferences Biciklitúra – röviden FerBiT – közössége is. Az esemény kitalálóját és főszervezőjét, Főcze Imre Bonaventura testvért kérdezzük az idei program sajátosságairól.

Egészen más, a maival össze nem hasonlítható világban éltünk 14 évvel ezelőtt, amikor az első ferences biciklitúra elindult. Nemcsak mi voltunk fiatalabbak, de el sem tudtuk volna képzelni az azóta bekövetkezett változásokat, amelyek teljesen átírták a mindennapjainkat. A digitális technológia rohamos fejlődése révén megérkeztünk a virtuális térbe, egy „párhuzamos valóságba”, ami sok izgalmas lehetőséget hozott, de elhomályosítani igyekszik a teremtett világunkat. Szokjuk és szenvedjük az időjárás rendjének brutális felborulását, az éghajlatváltozást, és végül a nyakunkba kaptuk a pandémiát, ami korábban soha nem tapasztalt módon átrendezte a társadalmi életünket. Ilyen előzmények után kellett az idei FerBiT-re irányt mutatni, és elérhető célt adni.

  • Ez miért fontos?

A pandémia alatt elbizonytalanodtunk. A kényszerű korlátozásokkal szembesültünk nap mint nap, s az előre beláthatatlan változások komoly lelki terhet jelentettek mindannyiunknak. A kényszerű bezártság családokat és generációkat szakított el egymástól. És szembe kellett néznünk a döntés terhével is: mit tegyünk? Az adott körülmények között mi a jó nekünk? Minden nap mást írt a sajtó, mást mondtak a szakemberek. A döntést pedig egyénileg kell meghozni: mindenkinek magának.

  • És van jó válasz?

Hagyatkozz Istenre! – ez a válaszunk. Olyan tempóban éljük az életünket, hogy nem figyelünk egymásra, önmagunkra, és előfordul, hogy eltávolodunk Istentől is. Pedig az egyetlen biztos pont Jézus Krisztus. Ha a tekintetünket ráemeljük, s ha a kérdéseinkkel hozzá fordulunk, választ, megerősítést és biztonságot kapunk. A ferences biciklitúrákon évről-évre megtapasztalhattuk, hogy érdemes ráhagyatkozni Istenre, mert minden nehézségből kivezet, és a bajokat elhárítja a fejünk fölül.

  • Mit kínál az idei, a 14. ferences biciklitúra?

A kényszerintézkedések feloldásával végre kiszabadulhatunk, útra kelhetünk, és együtt lehetünk. Elhagyjuk a komfortzónánkat és elindulunk a kijelölt úton, hogy próbára tegyük lelkierőnket és fizikai képességeinket. A csapat számára egy lelki programot is összeállítottunk, hogy a napi elmélkedésekben tisztázhassuk önmagunkban és egymással életünk alapvető problémáit. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülünk. A témákat is ennek megfelelően válogattuk, de mindvégig azt kutatjuk, hogy mit tehetünk egyénileg és közösségben is életünk jobbításáért.

  • Milyen útvonalat választottak ebben az évben?

Erdély legszebb tájain haladunk ismét. Torockóról indulva Marosvásárhelyt és Székelyudvarhelyt érintve, változatos terepviszonyokon át érkezünk meg Csíksomlyóra, hogy közelről lássuk meg ismét, milyen is az a táj, amiről Ferenc pápa is azt mondta, hogy a világon az egyik legszebb. Minden évben sokkal többen jelentkeznek, mint ahány embert el tudunk vinni magunkkal. Azt gondoltuk, hogy ezúttal a túra végén lehetőséget adunk arra, hogy csatlakozzon hozzánk mindenki, aki erre késztetést érez, és meghirdettük a Székelyföldi Kerékpáros Találkozót, ami Csíksomlyóra érkezésünkkor, augusztus elsején 11 óra 30 perckor a kegytemplomnál veszi kezdetét.

  • Mi lesz a program?

Köszöntjük az egybegyűlteket, és hálát adunk a Csíksomlyói Szűzanyának. Majd a csíkszentsimoni fúvószenekar vezetésével felvonulunk a nyeregbe, a Hármashalom oltárhoz, a 13 órakor kezdődő zárószentmisére, ahová szeretettel hívunk minden érdeklődőt. Ott lesz Böjte Csaba testvér, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész, érdemes művész, Zsuffa Tünde, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkárságának sajtófőnöke, Antal Tibor gyimesi népdalénekes, a csíkszeredai ROLE zenekar és a Szent Ferenc Alapítvány gyermek-tánckara, valamint Miklós Edit alpesi síző, rendezvényünk fővédnöke.

  • Miért kell felmenni a nyeregbe?

Tervünk hallatán olyan sokan jelezték érdeklődésüket, hogy fogadásukra a templomkert már kicsinek bizonyulhat, s így nem jöhetett más szóba, csak a hegynyereg. Nyilván érzelmi oka is van ennek a döntésnek, mert az elmúlt időszakban, a pandémia miatt csak kétszer, a pünkösdi búcsú alkalmával és az Ezer Székely Leány Napján mehettünk fel, akkor is bizonyos szabályok szerint. Most azonban lehetőség lesz arra, hogy szabadon – ahogy mindig is szerettük – gyűljünk össze ott. Így született meg az idei jelmondatunk is: Nyeregbe fel!

  • Hogy kerültek a képbe a motorkerékpárosok és a lovasok?

Néhány héttel ezelőtt a 90. Ezer Székely Leány Napját tartották meg a Hármashalom-oltárnál. Ez inspirált arra bennünket, hogy a Székelyföldi Kerékpáros Találkozó keretében meghirdessük az 1001 Székely Kerékpáros Napját. És ekkor olyasmi történt, amire senki nem számított. Sorban jelentkeztek csoportok, hogy jönni szeretnének. Szóltak a motorosok, hogy itt a helyük, mert ők is kerékpáron haladnak. A jelszavunk hallatán nyeregbe szállnak a lovasok is. Az emberek kiterjesztetten értelmezték jelmondatunkat, és szó szerint nyeregbe szálltak, minden lehetséges módon „megindultak”. Mi ez, ha nem Isten munkája?

  • Mi lesz most?

Állunk a dolgok elejibe. Ha ez Isten akarata, akkor mi beleállunk derekasan. Igyekszünk úgy megszervezni a programot, hogy mindenki jöhessen, aki velünk akar tartani. A szervezés további részleteiről pedig időben értesítünk mindenkit.

Gulyás László

A hit és a sport összetartja közösségeinket.

Hargita Megye Tanácsánál több prioritás mentén dolgozunk naponta. Ezek között szerepel az egyházi tevékenységek támogatása illetve a megyei sportélet fejlesztése is. A megyei tanács programjai, pályázati kiírásai ezekre a területekre is vonatkoznak, hiszen célunk egy olyan közösségi élet kialakítása, amiben a hit és a sport a mindennapok részét képezi.

A biztonságos közlekedés és az alternatív utazási lehetőségek kiépítése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ezt a helyet még inkább egy zöld megyének tekinthessük. Hargita megyébe egyre elterjedtebbé válik a kerékpározás, illetve már kiépülőben van az elektromos biciklizés is. Az intézménynek helyi és megyei szinten is több bicikliút tervben van. Turisztikai szempontból tekintve, a kerékpározási lehetőségeket a Visit Harghita csapatának tevékenysége még inkább népszerűsíti, gazdagítja.

–Fontos, hogy Hargita megye és Székelyföld látható legyen országos és nemzetközi szinten egyaránt. A kerékpár manapság a reneszánszát éli, ezért az évente megrendezésre kerülő Ferences biciklitúra is – hasonlóan más biciklis eseményekhez –, egy jó kezdeményezés a közösségi hit- és sportélet építése tekintetében. A kerékpározás a sport mellett a turisztika területén is jó eszköznek bizonyul, ezért is örvendünk annak, hogy a megyében 200 kilométer kijelölt bicikli út és turistaösvény van. Folytatjuk térségeinkben az átfogó biciklis útrendszereink kiépítésére a tanulmányainkat. A FerBit biciklis zarándoklat még inkább ráerősíthet a sport és a hitélet fontosságára – fejtette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az elmúlt napokban Révész Máriusz kormánybiztost fogadtuk Hargita Megye Tanácsánál. A “Tekerj Otthonról Haza!” kerékpáros program Hargita megyei útvonala kapcsán egyeztettünk. A témában érdekelt szervezetekkel együttműködve egy, az összetartozást erősítő megyei programot tervezünk kialakítani.