Hargita megyében az offline oktatás kezdete óta zavartalan a diákok ingyenes szállítása. A 2020. november 5-én megváltozott oktatási törvény értelmében a diákok nemcsak a tanév ideje alatt, hanem egész évben jogosultak az ingyenes szállításra. Ezt a törvény szerint az állami kasszából finanszírozzák a területi és helyi közigazgatási egységeken keresztül.

Hargita Megye Tanácsának testülete prioritásként kezeli a diákok ingyenes szállítását, ezért felkérte a szállítócégeket, hogy biztosítsák a szolgáltatást, aminek a költségeit utólag megtérítik. Február 16-án tanácshatározatot fogadott el a testület arról, hogy saját költségvetésből finanszírozzák a diákok szállítását, illetve kiegészítik a helyi önkormányzatok hozzájárulását, ahol szükséges:

https://uj.hargitamegye.ro/ujabb-lepes-a-korszeru-surgossegi-betegellato-egyseg-megepitesehez/

Ugyanakkor Hargita Megye Tanácsa kérte az RMDSZ parlamenti frakcióinak a közbenjárását a probléma megoldásában. Továbbá ez ügyben egy fenntartható módszertan kidolgozásáról tartott megbeszélést február 17-én és 18-án Borboly Csaba elnök a szállítócégek képviselőivel, polgármesterekkel, Sándor Gábor közlekedési államtitkárral és Olteán Csongor leendő ifjúsági és sportállamtitkárral. Mint elhangzott, nincs kidolgozva az a rendszer sem, amely a szállítást az iskolába járáshoz köti, ennek ellenőrzése viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy az ingázást közpénzből finanszírozni lehessen. Valamilyen módszerrel szűrni kell azt, hogy a diákok valóban az iskolába járáshoz vegyék igénybe az ingyenes szolgáltatást, ne pedig, ellenőrzés hiányában, buszozással töltsék a napot. A jelenlevők abban állapodtak meg, hogy közösen – a megyei tanács, a polgármesterek és a szállítócégek képviselői – kidolgoznak egy olyan módszertant, amely hosszú távon fenntartható, és nem jelent egyik félnek sem adminisztrációs pluszterhet. Sándor Gábor megerősítette, hogy a megoldás kulcsa a helyi procedúra lesz, ezért fontos a szállítócégek hozzájárulása, ezt fogják előterjeszteni a parlament illetékes testületeiben.

Számos elképzelést, új stratégiát dolgoztak ki a jövőre nézve, hangsúlyozta Borboly Csaba, így a közlekedésre vonatkozóan is. A fejlesztések érdekében minél jobban ki kell használni az EU-s forrásokat, a Csík-térségi települések társulásával tervezett metropoliszövezetben fontos kérdés lesz a tömegközlekedés is, hiszen erre fektetik a hangsúlyt az autós közlekedéssel szemben. Ezért is keresik hosszú távon a jó együttműködés lehetőségét a szolgáltatókkal – fejtette ki a megyeelnök.

A Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége (UNCJR) hétvégi közgyűlésén is napirendre tűzik a problémát, közölte Borboly Csaba, és azt is elmondta, hogy február 18-án levelet küldtek a megyei tanácsoknak azzal a kérdéssel, hogy az intézmények hogyan oldják meg a diákszállítás finanszírozását.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a korábbi jogszabály értelmében az ingyenes buszbérletet a települések közti útvonalakon fele-fele arányban a megyei tanács és tanfelügyelőség kellett biztosítsa, erre tavaly ősszel megkötötte a szerződéseket Hargita Megye Tanácsa:

https://www.youtube.com/watch?v=z5lfaoc4wGI

https://www.youtube.com/watch?v=E_x7ykDUlL4

Csíkszereda, 2021. február 18.