Kenyérhulladékból előállított sör

Finnországban ismerkedtek jó gyakorlatokkal a FRiDGE program partnerei

Hosszú kihagyás után személyesen is találkozhattak a FRiDGE projekt partnerei a finnországi Dél-Ostrobothnia térségben március 22-23. között. A Seinäjoki városában tartott eseményen olyan helyi vállalkozók mutatkoztak be, akik a régió kis- és középvállalkozói (KKV) számára rendelkezésre álló programokon keresztül részesültek támogatásban, valamint előadásokat tartottak a támogatásokat biztosító élelmiszer-ipari fejlesztők is.

Dél-Ostrobothniát Finnország élelmiszer tartományaként mutatták be az előadók. A tanulmányút első napján az előadások a FRiDGE projektben azonosított jó gyakorlatokra és a helyi KKV-kat támogató tevékenységekre összpontosítottak. Bemutatták, hogy az ország és ezen belül a régió hogyan támogatja az élelmiszeripari vállalkozásokat annak érdekében, hogy felgyorsítsa azok növekedését és nemzetközivé válását. Betekintést nyújtottak a Helsinki Egyetem és a Seinäjoki Egyetem üzleti és gyártási alapok fejlesztését célzó, valamint az élelmiszeripari oktatásába.

A résztvevőket végigvezették a Seinäjoki Egyetem technológiai és élelmiszer laboratóriumain, amelyek utat nyitnak az ipar számára új megoldások és termékek előtt. Az egyetem kutatói kifejlesztettek egy új sört kenyérhulladékból, hogy csökkentsék az élelmiszerhulladék mennyiségét a régióban. Az egyetem által fenntartott és a diákok által vezetett konyhán (Prikka Living Lab Kitchen) új recepteket dolgoznak ki helyi alapanyagokat felhasználva.

A meglátogatott Kyrö gin és whiskey párló meglátogatását kiváló példa egy innovatív élelmiszeripari KKV-ra. A vállalkozás sikeres marketinggel és kiváló minőségű termékekkel a nemzetközi piacokra is betört.

A tanulmányút második napján további jó gyakorlatokat és helyi vállalkozásokat ismerhettek meg a résztvevők. Előadásokat hallhattak az élelmiszerek kifejlesztéséről, a vállalkozók és vásárlók számára szervezett találkozókról, valamint arról is, hogy hogyan ösztönöznek egyetemi hallgatókat fenntartható élelmiszeripari üzleti ötletek kifejlesztésére. Helyi vállalkozók is bemutatták országszerte elismert innovatív termékeiket, így a kecsketej savójából kutyáknak előállított fagylaltot és a fekete fokhagymát is, amelyet fermentálással állítanak elő, valamint az üzletláncokban kialakított sushi pultok üzleti koncepcióját is. Jó példaként mutatták be a helyi Juurella éttermet is, ahol a felszolgált ételeket helyi alapanyagokból készítik elő.

A tanulmányút keretében bemutatott előadások elérhetők angol nyelven az alábbi linkeken:

Csíkszereda, 2022. március 30.