Február 11-e a betegek világnapja, ezen a napon világszerte imádkoznak a betegek gyógyulásáért és azokért, akik segítik őket a gyógyulás felé vezető úton. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban 2020-ban a járványügyi korlátozásokkal együtt is összesen több mint százezer beteget vizsgáltunk, kezeltünk, láttunk el.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban 2020-ban 19 378 beteget kezeltünk folyamatos bennfekvési rendszerben. További 11 120 pácienst egynapos bennfekvés keretében láttunk el, a kórházi járóbetegrendelőkben pedig 71 765 páciens részesült kivizsgálásban. A családtervezői rendelőben összesen 2013 személy vett részt nőgyógyászati szűrésen, illetve családtervezői tanácsadáson.

A számok összességében mintegy 25 százalékos csökkenést mutatnak 2019-hez viszonyítva. A világjárvány miatt más kórházaknak akár ötven százalékos csökkenéssel is szembe kellett nézniük.

„Munkánk célja a betegek megfelelő ellátása, ezért dolgozunk, erre irányulnak erőfeszítéseink. A betegek világnapja alkalmából is fontosnak tartjuk elmondani, hogy a gyógyító munka középpontjában a betegnek kell állnia, az ő problémájának megoldása, az ő segítése a legfontosabb. Ugyanakkor ennek a munkának a során tiszteletben kell tartanunk a beteg méltóságát is. Ezt az üzenetet juttattuk el idén a világnap alkalmából a kórház minden alkalmazottjához” – hangsúlyozta ki dr. Konrád Judit.

„A betegek gyógyulását, minél jobb ellátását szolgálják fejlesztéseink, nagy volumenű beruházásaink. Évről-évre egyre több esetet tudunk ellátni és nagymértékben bővültek az egészségügyi szolgáltatások is. Hargita Megye Tanácsa részéről a koronavírus járvány ideje óta támogatjuk a megyei kórház kisegítő személyzetét is. Az ő munkájuk is elengedhetetlen, hogy ezekben a nehéz időkben a járvány hatásait a minimálisra csökkentsük” – tette hozzá az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba.

A kórházi gyógyító munkának a gondoskodás is része: az intézményben betegeink testi és lelki szükségleteinek ellátásáról is gondoskodunk, ez kiegészíti a gyógyító munkát. A betegeket ellátó, ápoló személyzet munkája mellett fontos a gondoskodásban részt vevők tevékenysége is, bár róluk kevesebb szó esik. Ezért az idei világnapon felvázoljuk ezen alkalmazottak tevékenységét.

„Ezen szolgáltatások bemutatásával erősíteni szeretnénk betegeink bizalmát intézményünk irányába. Ha jobban megismerik a kórház működését, bizonyára nyugodtabban töltik a kórházi időszakot” – mutatott rá dr. Konrád Judit.