A jelenlegi előterjesztés szerint a Regionális Operatív Program forrásai 75%-a elkerüli Hargita megyét

 

„Hargita megyének 2/3-a vidéken vagy kisvárosban él. Sajnos a jelenleg konzultációra bocsátott európai uniós programtervezetek nem támogatják, vagy teljesen kizárják ezeket a területek, és nem engedhetjük, hogy megyénk nagyrésze támogatás nélkül maradjon. Azt akarjuk, hogy a kiírások a Hargita megyei, székelyföldi valóságot támogassák! Ezért várjuk mindenkitől az ötleteket, hogy azokra hivatkozva lobbizni tudjunk itthon és Brüsszelben egyaránt” – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeelnök, aki bemutatta Hargita Megye Tanácsának új platformját.

A megyei tanács létrehozta az https://ideideproiecteue.judetulharghita.ro/ kétnyelvű oldalt, ahova várják az ötleteket az európai uniós projektekhez. A cél az, hogy az EU-s forrásból megvalósuló programok egymást erősítsék, és nagyléptékű fejlesztésekre adjanak lehetőséget a következő finanszírozási ciklusban. A konzultáció zajlik a Hargita 2030 – közös jövőkép kidolgozása kapcsán is, a stratégia összesíti azokat az elképzeléseket, hogy milyen legyen Hargita megye 2030-ra.

„Hargita megyének, Székelyföldnek szüksége van az európai uniós forrásokra, és most van az az időszak, amikor Románia kormánya megköti a szerződést az Európai Unió bizottságával. Sajnos, a ma konzultálásra bocsátott tervezetek nem támogatják a vidéket és a kisvárosokat, márpedig Hargita megyének 2/3-a él ezeken a részeken, ezért változtatnunk kell. A feltöltött ötletek kapcsán az adatvédelmet garantáljuk, ezekre azért van szükségünk, hogy a Hargita megyei valóságot fenn tudjuk tartani itthon és Brüsszelben egyaránt. Azt szeretnénk, hogy a következő hétéves költségvetési ciklusban minél nagyobb léptékben tudjunk fejleszeni EU-s forrásokból Hargita megyében, Székelyföldön, azért lobbizunk, hogy a kiírások az itteni valóságot támogassák” – mondta Borboly Csaba.

 

Hargita Megye Tanácsának elnöke közösségi oldalán közzétett videójában is bemutatta az új platformot:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/590183951614027/

Várják az ötleteket a polgármesteri hivataloktól, a műemléktemplommal rendelkező egyházaktól, a vállalkozóktól, a gazdáktól, a civil szervezetektől, magánszemélyektől, akik EU-s pénzekből kívánnak fejleszteni.

Csíkszereda, 2020. május 28.