A X. Itthon is van jövő online fórumon bemutatták az E-COOL projekt akciótervét

Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezésében október 6-án, 11 órától került sor a X. Itthon is van jövő online fórumra, illetve az E-COOL elnevezésű projekt helyi érintett találkozójára. A fórum céljai között szerepelt: a Hargita megyei diákok vállalkozói kedvének az ösztönzése különböző programok által, a fiatal vállalkozók fejlesztése, a vállalkozói készségek és aktuális pályázati lehetőségek, támogatási formák ismertetése, a fiatalokat segítő programok bemutatása, amelyekkel a munkaerőpiacon könnyebben elhelyezkedhetnek, az adott szakma hatékony elsajátításának támogatási formái, valamint követendő pozitív példák megismerése.

Az eseményen részt vett Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója, Fancsali Kálmán pályázatíró szakember. Továbbá több száz vállalkozó kedvű diák, sikeres cégvezető, kezdő fiatal vállalkozó és pedagógus.

Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter, romániai magyar paralimpiai, világ- és Európa bajnok kerékpározó motivációs előadásában az elmúlt évek tapasztalatait osztotta meg a fiatalokkal, ugyanakkor kiemelte, hogy a kitartás és a munkaszeretet hegyeket mozgathat meg a siker fele vezető úton. Az ifjúsági és sportminiszter szerint küzdeni kell a kitűzött cél, célok érdekében, nem riadva vissza a nehézségektől sem.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az iskolák, a vállalkozói szféra és közintézmények közti együttműködésről beszélt, majd felhívta a diákok figyelmét arra, hogy forduljanak bátran kérdéseikkel hozza. A diákok saját víziójukat, életcéljukat már most meg kell alapozzák, ezért hoztak létre a fejlesztési ügynökséggel több olyan platformot és kezdeményezést, amelyekkel segíteni tudják őket az úton. Kifejezetten jó lehetőséget ad az inkubátorház, ahol a fiatal vállalkozások bemutatkozhatnak szélesebb körben és a szakmai tanácsadásban is nagy szerepet játszik – zárta gondolatait Borboly Csaba.

Cilip Árpád, a fejlesztési ügynökség igazgatója kiemelte, hogy ki kell használni az online tér biztosította lehetőségeket, majd hozzátette, igyekeznek folytatni az óralátogatások sorát, hisz a diákok részéről óriási igény mutatkozik arra, hogy első kézből kapjanak információt a szakemberektől.

Erőss Bea, az E-COOL projekt menedzsere előadásában röviden ismertette a projektet, bemutatta azt az akciótervet, melyet a projekt keretében nemrég készítettek el, a Hargita megyei vállalkozói kedv élénkítését illetően. Az akciótervben három fontos elképzelés szerepel, melyet a projekt kivitelezési időszakában valósítanak meg megyeszerte. Három olyan elképzelés, mely a fiatalokat célozza meg és hosszútávon segíti a vállalkozói kedv ösztönzését: a tanárok munkájának a segítése a képzési folyamat minőségének növelése érdekében, gyakorlati készségek vállalkozói kedvű diákok számára, online platform létrehozása KKV-nak és leendő vállalkozóknak.

Fancsali Kálmántól, az Eurotop Consulting Kft. képviselőjétől az aktuális pályázati lehetőségekről hallhattak a résztvevők.

Csíkszereda, 2021. október 8.