Többnapos gazdasági kerekasztalt szerveztek Hargita megyében

A vállalkozók képviselőivel többnapos gazdasági kerekasztalt szervezett az elmúlt héten a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Fejlesztési Ügynöksége Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson.

Cilip Árpád, az ügynökség vezetője szerint egy vállalkozónak a mindennapi teendői mellett nehéz követnie az újdonságokat, a változó törvényeket, a pályázati lehetőségeket. Arra biztatta a résztvevőket, hogy ne féljenek kérdezni, a helyi önkormányzatokhoz és alintézményeikhez fordulni segítségért, legyenek nyitottak az együttműködésre.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: olyan történelmi lehetőség előtt állunk, amellyel ha jól élnek az önkormányzatok, a civil szférával és a gazdasági szereplőkkel közösen befolyásolhatják a fejlesztések irányát.

Mint mondta, a „három B”-ben beleszólhatnak a gazdaság alakulásába, ugyanis Bukarestben az RMDSZ kormányzati munkája a térség javát szolgálja, Budapesten, ha a jelenlegi kormány jövőre folytatni tudja munkáját, az az erdélyi gazdasági stratégiát is befolyásolhatja, Brüsszelben pedig ezekben az időkben folynak a tárgyalások az új EU-s ciklus támogatási rendszeréről.

– Ilyen lehetőség sosem volt, most kell meghatároznunk, milyen irányba akarunk fejleszteni. Ehhez azonban világos képpel kell rendelkeznünk, az igényeket fel kell mérnünk, hogy az irányokat is jól meg tudjuk magunknak határozni, és azok alapján a bukaresti, budapesti és brüsszeli képviseleteinken keresztül küzdeni és dolgozni tudjunk – mondta el Borboly Csaba hozzátéve, hogy ezért kell felmérni a vállalkozói jövőképet, a szakképzési igényeket és a támogatási feltételeket.

Az egyeztetések sorozatát és az igények felmérését folytatja az ügynökség, ugyanakkor továbbra is várják a vállalkozókat, vállalkozni akarókat konzultálásra, pályázati tanácsadásra.

Csíkszereda, 2021. április 30.