Alkotmányos jogaink sérülnek Székelyföldön a medveprobléma miatt

 

A Régiók Bizottságának plenáris ülésén, a Hargita megyei medve problémákkal kapcsolatosan szólalt fel ma, július 1-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Beszédében kérte a Régiók Bizottságát, elemezzék ki, Románia miként alkalmazza az Európai Unió Alapjogi Chartájának irányelveit.

A felszólalás utáni brüsszeli, élő bejelentkezés elérhető az alábbi linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/872381270324344

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felszólalásában a következőket hangsúlyozta:

A Régiók Bizottságának plenáris ülésén a medvékkel kapcsolatosan szólaltam fel újra. Kértem a Bizottságot, elemezzék ki, Románia miként alkalmazza az Európai Unió Alapjogi Chartájának irányelveit.

Szomorú, hogy Magyarországot vegzálja az EU, mondván, hogy emberi jogok sérülnek, miközben Romániában, Hargita megyében az életünket féltjük a túlszaporodott medvepopuláció miatt és az állam mindeddig nem oldotta meg ezt a kérdést.

Tegnap délután kisgyerekek voltak veszélyben egy tusnádfürdői játszótéren, amikor megjelent egy medve a kicsinyeivel. Vajon Románia, mint tagállam, hogyan alkalmazza az Élővilág irányelvet? Hány áldozat kell még, hogy az állam végre az emberi jogokat helyezze az első helyre?

Az Élővilág irányelv szerint az emberi élet elsőbbséget kell élvezzen, tehát az élethez való jog is az alapvető jogok része. Bízom benne, hogy a jelentéssel kapcsolatos stratégia ezt a valós problémát is fogja érinteni.

Csíkszereda, 2021. július 01.