Ülésezett Hargita megye gazdasági egyeztető tanácsa

­– Ez az év meghatározó lesz a megye gazdasága, illetve a gazdasági ágazatok járványhelyzet utáni felzárkóztatása szempontjából. Fontos, hogy a gazdasági szféra képviselői javaslatokkal, elképzelésekkel készüljenek a következő időszakra – mondta el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Hargita megye gazdasági egyeztető fórumának január 18-i ülésén.

A csíkszeredai megyeházán tartott megbeszélés fő témája Hargita megye gazdasági stratégiája volt, továbbá a világjárvány által generált nehéz helyzet és a gazdaság újjáélesztésének perspektívái a vállalkozók projektjein és javaslatain keresztül.

– Olyan beruházásokat kell végeznünk, amelyek jótékonyan hatnak a helyi gazdaságra, ennek érdekében az első fontos lépés a pályaorientáció, a szakképzési támogatás és a felnőttképzés. A legnagyobb kihívás továbbra is az uniós források lehívása, a projektek és programok ehhez nélkülözhetetlenek, de erős parlamenti képviselettel és folyamatos párbeszéddel elérhetjük célunkat – tette hozzá Borboly Csaba hangsúlyozva: Hargita megye gazdasági stratégiája a legfontosabb a megye életében, az elengedhetetlen a beruházások támogatásához és a Covid–19-járvány által érintett szegmensek újraindításához.

A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség minden évben arra törekszik, hogy ezek a szakmai fórumok megvalósulhassanak, a megfelelő szakemberek bevonásával, ugyanakkor nagy figyelmet fordítanak a fiatalok jövőjére is. A fórum résztvevői több előadást követhettek: Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója felvezetőjében az aktuális gazdasági helyzetről beszélt, továbbá azokról a nehézségekről, amelyekkel ebben az évben kell szembenézni, és amelyek mentén cselekvési terveket kell alkalmazni. Csák László szakértő bemutatta Hargita megye gazdaságfejlesztési stratégiáját, Dimén Hunor Dénes, a Hargita Megyei Közpénzügyi Hivatal igazgatója előadást tartott Hargita megyei válság az adóbehajtás szemszögéből címmel, Miklós Csaba pedig a Hargita Megyei Tanfelügyelőség részéről beszélt a Hargita megyei iskolák jelenlegi helyzetéről.

Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke úgy véli, nehéz éven vagyunk túl, amely a vállalkozói szférát is negatívan érintette, ezért is fontos a tapasztalatok megosztása.

– Ez egy átmeneti időszak, amelyben elemeznünk és terveznünk kell, hogy differenciált gazdasági stratégiát alakítsunk ki az egyes ágazatokban. Az idegenforgalom helyzete az előző évben nagyon nehéz volt, megyei szinten 50%-os csökkenéssel kellett szembenéznünk a látogatók száma és a bevételek terén egyaránt. Igyekeztünk Info Trip eseményeket szervezni, amelyekben a bloggerek és az influenszerek segítségével bemutathatjuk a megye sokszínűségét, és most van egy kezdeményezésünk a síelés terén. Népszerűsítenünk kell a lehetőségeket, így hozzájárulhatunk a turizmus újraindításához – zárta gondolatait a megyei tanács alelnöke.

A megbeszélésen szóba kerültek még a megye gazdasági fejlődésével, a szakmai orientációval, az alkalmazandó adórendszerekkel, valamint a szakképzéssel kapcsolatos témák kerültek szóba, amelyek mind fontos szerepet játszanak a gazdasági stratégia kialakításában. A vállalkozókat arra kérték, hogy nyújtsák be javaslataikat, osszák meg ötleteiket a gazdaságfejlesztési stratégia mentén. A gazdasági stratégia célja a gazdasági versenyképesség, az életminőség és a lakosság életszínvonalának növelése.

Csíkszereda, 2021. január 18.