Egymillió lej még hiányzik a beruházás befejezéséhez

Több gyergyószéki beruházás mellett Borszéken az épülő wellnessközpontot is megtekintették május 6-án, szerdán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Ion Proca prefektus. A kezelőközpont évek óta épül, 2011-ben kezdték el a projektet. Sajnos a kezdeti lendület után elapadtak a kormányforrások. Jelenleg a beruházás 76 százaléka van kész, az építkezési munkálatok azonban már csaknem teljesen elkészültek (97 százalék). A belső munkálatok befejezésére és a szükséges bútorzat beszerzésére van szükség, ahhoz, hogy működőképes legyen. Hargita Megye Tanácsa áprilisi rendkívüli ülésén 600 ezer lejt hagyott jóvá a jövedelemadóból befolyt összegek hat százalékos visszaosztásából. Az összeget a helyi önkormányzat bútorzat vásárlására igényelte.

Az épület egy kezelőbázisnak és egy wellness központnak is helyet ad. Nyáron ezer, télen pedig 700 személyt tud fogadni naponta. Hidroterápiás, elektróterápiás kezelések mellett több , egy sóterem több masszázsterem és mofetta is helyet kapott Bórvizes fürdőzési lehetőség is lesz. A wellness részleg kültéri és beltéri medencével rendelkezik majd, továbbá lehetőség lesz finn- és infraszaunázásra, valamint gőzszaunázásra is.

– Idén elindulhatna a központ működése amennyiben sikerül befejezni a hátra maradt munkálatokat, amelyhez hozzávetőleg még egymillió lej szükséges. Ezek finanszírozására azonban nincs lehetősége a helyi önkormányzatnak ugyanis évente költségvetésének csaknem harmadát jelentő hitelt is törlesztenie kell, amelyre korábban a beruházás finanszírozására volt szükség. A PSD-kormányzás idején nem sikerült összehozni egy társulási szerződést Hargita Megye Tanácsa és Borszék városa között, annak érdekében, hogy a megyei tanács részt vállalhasson a megye egésze számára fontos beruházás befejezésére és működtetésére – tette hozzá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

 

Csíkszereda, 2020. május 7.