Október 16-án, szerdán, sajtótájékoztató keretében összegezték a magyar anyanyelvű Hargita megyei diákok 2024-es román nyelv és irodalom érettségi vizsga eredményeit, valamint ismertették a részleteit annak is, milyen lépéseket kell tenniük a román érettségi vizsgán elbukott diákoknak ahhoz, hogy erkölcsi kártérítésben részesüljenek.

A konferencián részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Demeter Levente, főtanfelügyelő és Szikszai Tamás, ügyvéd.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke bemutatta Hargita Megye Tanácsának az elmúlt években a magyar anyanyelvű tanulók román nyelvtanulását elősegítő törekvéseit, kiemelve, hogy bár történtek változtatások, egyik sem hozta meg a kívánt eredményt.
— Probléma, hogy nincs különbségtétel az államnyelv kisebbségi és anyanyelvi környezetben való oktatása között sem a tantervek, sem a tankönyvek szintjén, ami emberi jogi szempontból teljes mértékben diszkriminatív, és nincs összhangban sem a romániai, sem pedig az európai törvénykezés esélyegyenlőséget garantáló előírásaival. Szét kellene választani a román nyelv és irodalom oktatását: kétharmadrészt a tananyagot tanítanák, egyharmadrészt pedig úgy oktatnák a román nyelvet, mint az idegen nyelvet.

Demeter Levente főtanfelügyelő hangsúlyozta, hogy közös cél, hogy a magyar diákok megtanuljanak románul. A főtanfelügyelő ismertette az intézmény által tett lépéseket, rámutatva, hogy a nyolcadikos diákok román nyelv és irodalom vizsgatételei már négy éve megváltoztak, de ez nem hozott jelentős javulást az eredményekben.
— Úgy gondolom, hogy a nyolcadikos vizsga nem motiválja a diákokat, hiszen mindegy, milyen jegyet kapnak, úgyis bekerülnek egy iskolába és folytatják a tanulmányaikat.

 A tizenkettedikes érettségin azonban nagyobb a tét, itt most vezetik be az új tételsort, de a nyolcadikos eredményekből kiindulva itt sem várhatunk nagy változást.
Rámutatott továbbá, hogy a 2024-es országos érettségi vizsga eredményeit vizsgálva figyelembe kell venni, hogy a Hargita megyei diákok több mint 85%-a magyar anyanyelvű.
Szikszai Tamás ügyvéd a román nyelv és irodalom érettségi vizsgán elért negatív eredmények által érintett tanulókat fogja képviselni a bíróságon.
Mint elmondta: — Egy normális társadalomban nem lenne szükség az én munkámra, nem kellene jogi lépéseket tennünk azért, hogy a gyermekek alapvető jogait biztosítani tudjuk.
Hargita Megye Tanácsa alapfokon pert indított az Oktatási Minisztérium ellen, és 2023. május 18-án a Legfelsőbb Bíróságon (Înalta Curte, dosszié szám: 1793/2/2020) megnyerte.
Egy ilyen döntést az illetékes szervek olyan intézkedéseket kellett volna kövessenek, amelyek a helyzet orvoslására vagy javítására törekednek.
Jelenleg 17 diák ügyét vizsgáljuk, és bírósági keresetet nyújtunk be, amelyben az Oktatási Minisztériumtól erkölcsi kártérítést fogunk kérni. Az ügyhöz még csatlakozhatnak diákok.
Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy a kereseti jog három év alatt elévül, és várhatóan azok a tanulók is félként vesznek részt a perben, akik a korábbi években vizsgáztak.

Borboly Csaba a konferencia végén hangsúlyozta, hogy szeretnék elérni, hogy a Nemzeti Oktatáspolitikai és Értékelési Központ (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație) által kidolgozott iskolai tanterveket a helyi sajátosságokhoz igazítsák.
A Hargita Megye Tanácsa által készített, a 2024-es érettségi eredményekről szóló jelentés részletei itt olvashatók:
https://elemzo.hargitamegye.ro/a-2024-es-erettsegi-vizsga-eredmenyei/

Csíkszereda, 2024. október 16.

</p