Hargita Megye Tanácsa kiemelt figyelmet fordít a kántorok továbbképzésére

 

Idén 36. alkalommal került sor a Lelkigyakorlatos kántortovábbképző megszervezésére Csíksomlyón. Az eseményt a Vámszer Géza Művészeti Népiskola szervezte, amelyre évente több mint száz kántor érkezik, nemcsak Hargita megyéből, hanem egész Erdélyből, beleértve a gyulafehérvári, temesvári és nagyváradi egyházmegyéket is.

Hargita Megye Tanácsa az elmúlt években jelentős támogatást nyújtott a továbbképző megszervezéséhez, amelyet most egy rövid kiadványban foglaltak össze.

A kiadványt itt találják: link

A lelkigyakorlatos kántortovábbképzők legfőbb üzenete a közösségeken átívelő összefogás és együttműködés, célja pedig a résztvevők szakmai tudásának gyarapítása, a közösség erősítése, valamint a lelkigyakorlaton való részvétel.

 

A program főbb pontjai: a zenei kultúra és hagyományok ápolása, a résztvevők és közösségeik közötti összefogás és együttműködés erősítése, a repertoár bővítése és a színvonal javítása.

Az évek során Hargita Megye Tanácsa jelentős pénzügyi támogatást nyújtott a kántor képzések szervezéséhez. A program életre hívása óta, 2008-tól kezdődően,

Hargita Megye Tanácsa közel 500 ezer lejjel támogatta az esemény létrejöttét, az elmúlt négy évben az anyagi hozzájárulás 45 ezer lej volt.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint az ilyen és ehhez hasonló képzések az egész közösség, és egyben a hitközösség javát is szolgálják.

– Szentmiséink és egyházi ünnepeink csak az orgonaszóval, a kántorok és egyházi kórusok énekével lehetnek igazán teljesek. A kántorok megyeszerte, minden településen olyan szolgálatot végeznek, amely az egész közösség hasznára, hitvilágának erősítésére szolgál. Hargita Megye Tanácsa feladatának tekinti támogatni mindazokat, akik az egyházaink fennmaradásáért, a közösségi és hitélet megmaradásáért tesznek nap mint nap – részletezte a megye elnöke.

Hargita Megye Tanácsának pályázati programjairól, egyházakat támogató tevékenységéről itt olvashatnak: link

Csíkszereda, 2024. szeptember 13.