Munkacsoport alakult az Építsünk fából program keretében

A fából való építkezés népszerűsítése, a szakma és az érdekelt felek összekapcsolása, valamint a fa alapanyagok magas szintű, helyi felhasználása a célja annak a munkacsoportnak, amelyet Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége indított útjára az Építsünk fából program keretében.

Elsősorban építészek, tervezők, és erdőgazdálkodók alkotják a közel 20 főt számláló munkacsoportot. Székelyföldön hagyománya van a fából való építkezésnek, azonban ezt a hagyományt az utóbbi időszakban háttérbe szorították a piacon megjelent modern építőanyagok, mint a beton és különböző acélötvözetek.

Hargita megye azonban különleges példája az ökoregionális építészetnek, ahol a helyi erőforrások és hagyományos építészeti módszerek ötvözete segíti elő azt a fenntarthatóságot, amelyet a munkacsoport is célul tűzött ki.

A különböző tájegységeknek megvan a sajátos jellege és stílusa, mely napjainkban is alkalmazható úgy az építkezés, mint a különböző terek, termékek, utca bútorzat tekintetében. Ezzel is szolgálva egy egységes, a vidékre jellemző falukép fennmaradását.

A Hargita Megye Tanácsa által fenntartott ügynökség 2021-ben indította el az Építsünk fából programot, amelynek keretében az elmúlt időszakban számos eredmény született. A projekt keretében eddig két szakmai fórumot szerveztek, melyekről bővebb információkat itt találhatnak: https://www.facebook.com/fejlesztesiugynokseg/videos/1151677966121413.

Együttműködés alakult ki a kolozsvári építészeti egyetemmel és az olaszországi ISPRA Kutatóintézettel is, ahol egy szakmai küldöttség tapasztalatcserén vett részt. A látogatás az Európai Strukturális Értékelési Laboratóriumban (ELSA) történt, ahol egy fa szerkezeteket vizsgáló kísérletben vettek részt, különös tekintettel a földrengés- és robbanásállósági vizsgálatokra.

A most létrejött munkacsoport első online gyűlését szeptember 5-én tartotta, ahol kiemelt szerepet kapott az Építsünk fából című katalógus létrehozása. A háromnyelvű katalógus célja a Hargita megyében működő építészek, tervezők és egyéb szakemberek, valamint a fával dolgozó vállalkozások bemutatása.

Borboly Csaba, a Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint hiánypótló ez a kezdeményezés, hiszen a megye adottságai számos lehetőséget kínálnak.

– Hargita megyében a fa olyan értékes erőforrás, amelyre sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani. A most létrejött munkacsoport lehetőséget és felületet teremt egy erős szakmai együttműködésre, és a lakosság érdekeit is szolgálni fogja – részletezte a megye elnöke.

Elekes Mózes erdőgazdász, a Fejlesztési Ügynökség munkatársa elmondta, hogy a katalógus segítségével szeretnék megkönnyíteni azoknak a dolgát, akik fából szeretnének építkezni, vagy bármilyen fával kapcsolatos terméket, szolgáltatást keresnek, hiszen itt minden információ egy helyen elérhető lesz.

Szeptember 13-ig várják azon szakemberek és vállalkozások jelentkezését, akik szívesen megosztanák munkájukat a nagyközönséggel, és szerepelnének a katalógusban.

A jelentkezés részleteit itt olvashatják: https://www.facebook.com/fejlesztesiugynokseg/posts/pfbid07RAydvR8bTtc9VCN3vqzNCPx8Mjnav2XSv7JbBxrHNiu8DdfZhRYWAULunapckipl.

Az „Építsünk fából” program további részleteiről itt tájékozódhatnak: Szakjelentes_Epitsunk_Fabol.pdf (hargitamegye.ro) , valamint ajánljuk figyelmükbe a következő oldalt is: https://forestinharghita.ro/.

Csíkszereda, 2024. szeptember 9.