A gyakornoki programban résztvevők első kézből szerezhetnek tapasztalatot a Tanács és az Európai Unió működéséről.

Az Európai Tanács 5 hónapos fizetett szakmai gyakorlatot kínál Brüsszelben, évente kétszer, idén február 16. és július 15. között, valamint szeptember 1. és  január 31. közötti időszakban.

A gyakornok feladatai közé tartozik az ülések előkészítése és jegyzőkönyvek összeállítása, és részvétel a Tanács előkészítő szerveinek ülésein (szakpolitikai osztályok). Kutatás egy adott projekthez, adatgyűjtés, -szervezés és –elemzés. Dokumentumok, feljegyzések és kiadványok elkészítésének segítése, hozzájárulás rendezvények szervezéséhez és kommunikációs tevékenységekhez, valamint  dokumentumok fordítása.

Ezeken kívül a szakpolitikával foglalkozó szervezeti egységekben a gyakornokok a Tanács jogalkotási munkájával kapcsolatos tevékenységekben és az ülések előkészítésében vehetnek részt. A támogatói feladatokat ellátó szervezeti egységekben a gyakornokok olyan tevékenységekben közreműködhetnek, melyek a Tanács szakpolitikákon átívelő munkáját segítik.

Havi nettó 1376,88 euró juttatást kínál a gyakornokok számára. Minden ledolgozott hónap után két szabadnapot, a Tanács éttermeiben felhasználható étkezési kupont, havonta 60 euró értékben és utazási támogatást.

Az egyéb ellátásokba beletartozik a balesetbiztosítás, a betegbiztosítás (részleges visszatérítés). Tagsági lehetőséget kínálnak  a Tanács fitnesz klubjába és a tanácsi könyvtár állományának és szolgáltatásainak igénybevételére.

A gyakornokság révén közvetlenül megismerhetik az Európai Tanács munkáját és betekintést nyerhetnek az uniós intézmények eljárásaiba és szakpolitikáiba. A tudás, amire ezalatt az időszak alatt szert tesznek megkönnyítheti a munkapiacon való elhelyezkedésüket a jövőben, olyan tapasztalattal léphetnek majd tovább, ami hosszú távon kifizetődő lesz számukra.

 Megoszthatják másokkal saját, friss szemléletüket és a tanulmányaik során szerzett tudásukat, és segíthetik az uniós és nemzetközi csúcstalálkozók lebonyolítását. Látogatásokon és konferenciákon vehetnek részt más uniós intézményeknél Brüsszelben, Luxemburgban és Strasbourgban.A Tanács és a Parlament szimulációs játékai által élőben megtapasztalhatják hogyan is zajlanak az ottani döntéshozói folyamatok és önkéntes munkát vállalhatnak más egységeknél futó projektekben.

A gyakornoki programot az pályázhatja meg, aki uniós polgár és rendelkezik egyetemi diplomával. Beszéli az angol vagy francia nyelvet legalább C1-es szinten, valamint  ismer legalább két uniós nyelvet kiemelkedően jól és hat hétnél hosszabb ideig nem állt alkalmazásban.

Bővebb információ és elérhetőség a linken található:

https://www.consilium.europa.eu/hu/general-secretariat/jobs/traineeships/?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=20240827-gsc-traineeship&utm_content=visual#programmes

Csíkszereda, 2024. szeptember 5.