Dolhai István főkonzul látogatása Hargita Megye Tanácsánál

Magyarország Főkonzulátusával voltak és lesznek is közös célkitűzések

 

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának új vezetője, Dolhai István főkonzul, hivatalos látogatást tett Hargita Megye Tanácsánál szeptember 4-én, szerdán.

A főkonzult Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyei tanácsos, a Székely Gazdszervezeteket Egyesületének elnöke fogadta.

A beszélgetés során megerősítették a két intézmény közötti hosszú távú együttműködési szándékot, és szó esett közös célkitűzésekről is.

Dolhai István főkonzul, aki elődei, Zsigmond Barna-Pál és Tóth László munkáját folytatja a csíkszeredai főkonzulátus élén, kifejezte elkötelezettségét és segítő szándékát a két intézmény együttműködését illetően. Mint mondta, a két intézménynek az eddigiekben is számos közös projektje és célkitűzése volt, amelyek a továbbiakban is folytatódni fognak.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, az intézmények közötti kapcsolat fontosságát, kiemelve a közös, Hargita megye és magyarországi közös eseményeket, kulturális programokat és támogatási rendszereket. Röviden ismertette a testvérmegyei kapcsolatokat, a különböző gazdasági területeket érintő együttműködéseket és egyéb szövetkezeti és társulási formákat. Hargita megye 13 magyarországi vármegyével ápol testvérmegyei kapcsolatot.

A főkonzul érdeklődésére részletesen kitért a Békás-szoros és Úz-völgye helyzetére, ismertette az elmúlt időszak jogi eljárásait és a perek aktuális eredményeit. Emellett a fenntartható erdőgazdálkodás, a közbirtokosságok helyzete és a medvekérdés is terítékre került.

– Az elmúlt években jelentős emberi és gazdasági károk keletkeztek a medvék miatt, úgy tűnik, hogy Brüsszel most már komolyan veszi a problémát, de szükség van arra, hogy Magyarország részéről – főként a magyar soros elnökség ideje alatt – is terítéken legyen a téma, különösen a védettségi státusz módosítása kapcsán – hangsúlyozta a megye elnöke.

A találkozó végén Borboly Csaba jó munkát és sok sikert kívánt az új főkonzulnak, útravalóul pedig átadta a Sánta Attila: Bühnagy Székely Szótár és A székelység története című könyveket.

Csíkszereda, 2024. szeptember 4.