A bürokrácia emberi életekbe kerülhet

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1050394119769506

Augusztus 29-én, csütörtökön Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere ismertette a, tegnap éjjel a Dénes László utcában lévő medve esetét. A 112-es segélyhívó számon éjjel 2 óra után értesítették az illetékes szerveket, hogy medve tartózkodik a Dénes László utcai egyik magánház udvarában.

A helyszínre kiérkezett a helyi csendőrség képviselete, valamint a SMURD, a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége (ISU), a rendőrség és a törvény értelmében Csíkszereda polgármestere vagy alpolgármestere, jelen esetben Bors Béla alpolgármester érkezett a helyszínre.

Az illetékesek a helyszínen egyhangúan megállapították együtt hogy a medve veszélyes az emberek biztonságára nézve, nem félt a fény és hangjelzésektől, élelmet keresett az udvaron és már nem először járt a helyszínen.

Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere a következőképp nyilatkozott az eset kapcsán: – Nem kívánom senkinek, hogy éjjel arra ébredjen, hogy egy medve van a ház körül, amelyben a családja békésen alszik.Egy komoly kihívás így dolgozni, hogy a város védelme érdekében helyszínre megyünk, de közben a saját életünket kockáztatjuk.

Csíkszeredában sem ez az első eset és nem az utolsó sem. Nem tudom nyugodt szívvel azt mondani a csíkszeredai lakosoknak, hogy biztonságban vannak, mert több nagyvaddal kell számoljunk és ez nincs rendben.

A múlt héten sikeresen meggátolták, hogy a medve ugyanazon a helyszínen bemenjen a magánház udvarába.

Borboly Csaba kihangsúlyozta, hogy jelenleg kettős szerepben vett részt a sajtótájékoztatón, hiszen a medve az ő udvarán tartózkodott és 2011 óta folyamatosan foglalkozik a medvekérdéssel— Ez a medve nem félt semmitől, felvette az emberi szokásokat, kereste az emberi táplálékot az udvaron. Végül a szomszéd udvarán történt meg a kilövés. Körülbelül egy négy év körüli 150 kilogrammos agresszív nőstényről  beszélünk. A kormány ebben a kérdésben továbbra is kell dolgozzon. Habár az RMDSZ javaslatára rendkívüli ülésszakon, júliusban a Képviselőház elfogadta az RMDSZ által kezdeményezett törvényt a megelőzési keretre, de ezt a mai napig nem hajtották végre. Azon kívül is a mai napig túl bürokratikus a rendszer, az egyedi kilövési kérések már megyei szinten elakadnak a megyei Környezetvédelmi Ügynökségnél. Egy hete fel volt állítva a csapda is, de csak kutyákat fogott. Sajnos az alternatív megoldások nem működnek, csak a kilövéssel lehet hatékonyan lépni a bocs koruk óta emberi élettérben nevelkedett medvék ellen – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az eset kapcsán.

Továbbá kifejezte háláját Csíkszereda város vezetőségének és az illetékes szerveknek, hogy nagy bátorsággal kiálltak az emberek életéért. — A feleségem, négy gyermekem és a szüleim is azon az udvaron laknak, ahol az éjjel a medve járkált. Nem kívánom senkinek, hogy éjjel a medvével szemben álljon. Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásakor az akkor Környezetvédelmi Minisztérium által kezdeményezett 81-es sürgősségi kormányrendeletének köszönhetően, ilyen esetekben közbe lehet avatkozni. De nem tudom elfogadni azt, hogy mindez sorra kell kerüljön ahhoz, hogy egy medvét ki lehessen lőni. Ez már a harmadik medve, amelyik a környékünkön jár. Sajnos azt látom, hogy ez nem nincs megoldva. Románia elbukott medvekérdésben, hiszen holnap ugyanígy bejöhet az udvarba egy másik medve és sajnos több medve kószál a szomszédságban.

Ma Romániában nincs az emberi élet prioritásként kezelve, ezen mihamarabb változtatni kell— tette hozzá Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2024. augusztus 29.