Költségvetés módosításról döntöttek valamint újabb forrásokra való pályázást szavazott meg többek között Hargita Megye Tanácsának testülete az augusztus 28-ra összehívott ülésen.

– Hargita megye példát mutat, hogyan lehet fenntartható, természetbarát és felelős turisztikai beruházásokkal fejleszteni a térséget – mondta el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

https://www.facebook.com/share/v/nonMR6N9GQFmBgSV/

A testület jóváhagyta a finanszírozási kérelem benyújtását abban a projektben való részvételre, amely célja hegyi turistautak minőségének javítása és biztonságának növelése, a természeti látványosságok összekapcsolása és megközelítésének növelése, és egyáltalán a turisztikai látványosságok vonzerejének növelése a Nagy-Hagymás térségében. A projekt révén tíz helyszín fejlesztésére nyílhat lehetőség, valamint a túra- és kerékpárutak kijelölése, továbbá információs táblák elhelyezése.

A program szerint a megfelelő tájékoztatás jelentősen hozzájárul a környezetvédelemhez, mivel a világos információs táblák révén a turisták pontosan tudják, hogy mely védett területeken tartózkodnak, és milyen törvények vonatkoznak az adott helyekre. Ez a helyzet megfelelő magatartást eredményez, amely növeli a természeti környezet és a biodiverzitás védelmét.

Az egészségügy terén új pályázati lehetőség van az országos egészségügyi programban, amelyre Hargita Megye Tanácsa és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház partnerségben pályázik. A pályázattal szeretnék elérni, hogy a megyei kórházhoz tartozó osztályok, amelyek jelenleg Csíkszeredában más ingatlanokban működnek, mind helyet kapjanak a Nagy Laji dombján. Ezzel növelni tudják az egészségügyi szolgáltatások elérését és a különböző osztályok közötti könnyebb együttműködést.

A 132A jelzésű megyei út javítási munkálataival bízták meg a Hargita Útkezelő Vállalatot. Leányerdő és Homoródszentmárton között 5 kilométeres szakaszt kell feljavítani.

Jóváhagyták a Hargita megyei diákok 2024-2025-ös tanévben igénybe vehető átalányösszeget, amely kilométerenként 0,38 lej, áfával együtt.

Aktualizálták azt a tanulmányt, amely a közbeszerzési kiírást kell megalapozza, hogy a megyei tanács ki tudja szerződni a tömegközlekedés szolgáltatását. A testület megszavazta a módosított tanulmányt.

A tanácsülést alább tekinthetik vissza:

https://fb.watch/ueRzhmqeC4/

Csíkszereda, 2024. augusztus 28.