54 elektromos iskolabusz beszerzésével erősítik a zöld átmenetet

 

Hargita Megye Tanácsa hosszú ideje az egyik legnagyobb iskolai infrastruktúra-fejlesztésére készül. A fenntartható fejlődés érdekében 54 elektromos iskolabuszt fognak beszerezni, ezáltal javítva a tanulók  – különösen az alacsony népességszámú, elszigetelt településeken élő diákok – tömegközlekedésének feltételeit.

„Tegyünk meg mindent, hogy legyenek iskolabuszok a megyében, mert egyelőre nem állunk jól ezen a téren. Az elektromos kisbuszok beszerzésével a teljes megyére kiterjedően hozzá tudunk járulni a fenntartható fejlődéshez. Kíméljük a környezetet, elérhetőbbé tegyük a tanintézményeket, minden szempontból ez a pályázat egy hiánypótló sikereses döntés.” – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Fenntartható módon járulnak hozzá a fiatalok oktatáshoz való hozzáférésének elősegítéséhez.

Több mint 1600 tanuló számára biztosít környezetbarát, alacsony energiafogyasztású elektromos iskolai kisbuszokat Hargita Megye Tanácsa az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) kiírásán elnyert pályázati összegből.

A pályázat révén 54  elektromos kisbuszt vásárolnak Hargita megyei diákok szállítására, ebből harminckilenc 8+1, tizenöt 16+1 férőhelyes, a járművek vidéken 1309; városon 347 diákot szállítanak majd. Folyamatban van a finanszírozási szerződés meghosszabbítása 2024. december 31-ről jövő év szeptember 29-ig.

A projekt összértéke több mint 36 millió lej, amelyből partnerként az önkormányzatok 5 százalék önrészt kell biztosítsanak, ami 1,8 millió lej.

Ez a beruházás a „zöld irányzatra” való átállást célozza meg, amely az Európai Unió a következő évtizedre szóló napirendjének központi pontja. Ezekben az erőfeszítésekben fontos szerepet játszanak az oktatási rendszerek.

Hargita Megye Tanácsa korábban felmérte, hogy milyen közlekedési igény mutatkozik a megye iskolái szempontjából, most ez alapján döntik el, hogy mely településeken fognak közlekedni az iskolabuszok, ugyanakkor a helyi önkormányzatokkal és a tanfelügyelőséggel is egyeztetnek a kérdésről. Ez alapján 45 önkormányzat nyújtott be finanszírozási projektet Hargita Megye Tanácsához.

A népszerűsítési szolgáltatásra vonatkozó közbeszerzés értéke több mint 133 ezer lej  és  2024. augusztus 29- ig lehet az ajánlatokat feltölteni az országos elektronikus közbeszerzési rendszerben: https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/simplified-notice/v2/view/100212136

 

Csíkszereda, 2024. augusztus 22.