Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke sajtótájékoztatón számolt be a saját és a megyei tanács eddigi tevékenységéről a Régiók Bizottságában.

A Régiók Bizottsága (CoR) 1994-ben alakult, és lehetővé teszi, hogy a helyi és regionális önkormányzatok elnökei, polgármesterek vagy régiók és városok választott képviselői beleszólhassanak az uniós jogalkotásba, megosszák egymással a bevált gyakorlatokat, és párbeszédet folytassanak az európai intézményekkel. A CoR célja, hogy az EU-s intézmények és döntéshozatal közelebb kerüljön az emberekhez, erősítve a szubszidiaritás kultúráját.

A Régiók Bizottsága összetételéről, munkájáról, tagjairól és elnökségéről ide kattintva tájékozódhatnak részletesebben: https://cor.borbolycsaba.ro/regiok-bizottsaga-altalanos-informaciok/

„A brüsszeli jelenlétnek köszönhetően Hargita megye felkerült Európa térképére. Ma már tudják, hogy a medveprobléma nálunk jelentős probléma és nem engedjük, hogy a fejünk fölött döntsenek. Elértük, hogy meghallgassanak minket és a helyi szintű problémákra, helyi szintű megoldásokban gondolkozunk. Figyelembe veszik a régiók sajátosságait a döntéshozatalnál. “ – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Hargita Megye Tanácsa egyik kiemelt prioritása a nemzetközi képviseleti feladatok ellátása, melynek két fontos szegmense van: egyik a virtuális képviseleti iroda, a másik a Régiók Európai Bizottságában végzett tevékenység.

Az elmúlt több mint tíz évben 8 fő témával foglalkoztak és hívták fel az Európai Unió figyelmét: medve, ifjúsági programok, oktatás, mezőgazdaság, kevésbé fejlett régiók helyzete, pályázatok, turizmus, Székelyföld. A virtuális képviselet 38 eseményt szervezett, mintegy 80 000 résztvevővel, amelyek keretében gyakran a helyi és hagyományos termékeket is sikeresen  népszerűsítették.

A brüsszeli képviseleti irodáról bővebben itt olvashatnak: https://hargitamegye.ro/brusszeli-virtualis-kepviseleti-iroda/

Románia a Régiók Bizottságában összesen 8 mandátumot indított eddig.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke 2012 októberétől állandó tagja a Régiók Bizottságának, ezen belül pedig a 7. mandátuma a – Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) Bizottságban, valamint a Környezetvédelmi, Éghajlatváltozási és Energiaügyi Bizottságban (ENVE), az Európai Néppárt tagjaként vesz részt az üléseken. 2008 óta  összesen 27 romániai jelentéstevő volt és ebből 10 alkalommal tett Borboly Csaba jelentést.

A romániai delegáció tevékenységéről részletesen a következő linkekre kattintva lehet olvasni: https://uncjr.ro/web/comunicate-de-presa/

https://uncjr.ro/web/comunicate-de-presa/

Mint kifejtette, a döntésekben való részvételhez és a jelentések módosításához szükség van arra, hogy állandóan jelen legyen és képviselje Hargita megyét Brüsszelben, eddig összesen 74 alkalommal vett részt ilyen eseményen.

Az évek során összesen 961 módosító javaslatot fogalmazott meg 203 témakörben.

Ugyanakkor 2021 óta klíma nagykövet is Borboly Csaba.

„Azt szeretném, hogy Székelyföldre és Hargita megyére nézve ne szülessenek olyan döntések, amelyek az itt élő embereknek hátrányt jelentenének.“-hangsúlyozta Borboly Csaba.

Borboly Csaba részletesen lebontva bemutatta, hogy hogyan is épül fel egy napja  Brüsszelben, valamint kifejtette, hogy az utazásait a Régiók Bizottsága üléseire és egyéb eseményeire az európai unió finanszírozza.

„A munka Hargita Megye Tanácsánál addig sem áll le, amíg én Brüsszelben vagyok, hiszen egy ilyen napon is átlagosan aláírok körülbelül 70 dokumentumot, valamint folyamatosan gyűléseket tartok a kollégáimmal utazás közben is. “- fejtette ki Borboly Csaba.

Borboly Csaba, a Régiók Európai Bizottságában végzett munkájáról bővebben a https://cor.borbolycsaba.ro/  oldalon olvashatnak, vagy a Régiók Bizottsága oldalán:

https://cor.europa.eu/EN/members/Pages/memberprofile.aspx?MemberId=2029725 . A sajtótájékoztatón bemutatott dokumentumok a következő linkre kattintva érhetőek el: https://drive.google.com/drive/folders/1gJgfVVwwKWFkNljJcdAHu4UT9rkLmmHL?usp=sharing

 

Csíkszereda, 2024. augusztus 21.