Tanácsülésen köszönték meg a főkonzul munkáját

Mint ismert, augusztus elsejétől megszűnik megbizatása Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzuljának. A közel hétéves munkát Hargita Megye Tanácsa testülete júliusi havi ülésén köszönte meg. Ez alkalommal Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a csíki megyei tanácsosok egy része az elnöki irodában üdvözölték a főkonzult, a tanácsosok többi része pedig online jelentkezett be.

Borboly Csaba elnök azontúl, hogy megköszönte megyénk társadalmi és gazdasági életébe hozott fejlesztéseket, ami a honosításban és főként a család támogatási programokban kiemelkedő „házi feladatra“ is felkérte Tóth Lászlót. Mint mondta, Hargita Megye Tanácsa a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulása révén 2027-re készülnek, hogy megyénknek ítéljék oda Európa Gasztronómiai Régiója címet, ennek népszerűsítésében kérte továbbra is a főkonzul közbenjárását.

Tóth László főkonzul biztatónak nevezte, hogy Magyarország Kormánya kiterjesztené a határon túl élő magyarok számára is családtámogatási programját, amelyet hétvégén Orbán Viktor miniszterelnök hétvégi tusványosi beszédében is megerősített.

Elfogadták Hargita megye 2024-2038-as sportstragégiáját

A július 29-i ülésen a testület megszavazta Hargita megye sportstratégiáját is a 2024-2038-as időszakra. Mint ismertették az országos stratégiát véve alapúl Hargita megye sajátos igényeire is szabva. Cél, egységes megyei stratégia alapján építeni egy egészséges és aktív megyét.

https://hargitamegye.ro/30-2024-hatarozattervezet/

53 helyett 49 útvonal rendszeres buszjáratait kell biztosítani

https://fb.watch/tDlvxG3xzt/

A tömegközlekedéssel kapcsolatban újboli kiírásra van szükség. A testület elfogadta a határozat módosítását. A korábbi 53 útvonalból négyet összevontak, így összesen 49 útvonalon kell biztosítsák a jelentkező szállítócégek a rendszeres járatokat. Mint elmondták a korábbi nyolc csoport (lot) helyett 10 csoportra írják ki a közbeszerzést, amelyekben átlagosan 4-5 útvonal szerepel.

A megyei tanács elnöke kiemelte, más megyékhez képest, ahol a nagy vállalatok kiszorították a helyi vállalkozásokat Hargita megyében a kisvállalkozásoknak is van lehetőségük, így a korábbi egyeztetéseknek köszönhetően a helyi vllalkozások is készülnek a kiírásra.

Általános megyei rendezési terv a hagyományos faluképvédelemért

Támogatási protokollról szóló határozatot is elfogadott a testület. A cél a települések támogatása az általános rendezési terv elkészítésében vagy módosításában, annak érdekében, hogy a településeken megőrizhessék a hagyományos faluképet.

Egyebek mellett a megyei tanács testülete is elfogadta a városi tanács után azt a határozatot, amellyel megszületik az együttműködés a megyei kórház Sürgősségi Betegellátó Egység nagyvolumenű beruházási munkálatainak elkezdése előtt a terület rendezési munkálatokat tudják elvégezni és biztosítani a beruházás alatt a munkagépek akadálytalan közlekedését.

Újabb 25 ezer lejt hagytak jóvá Csíkszentgyörgy község számára a hatszázalékos adóvisszaosztásból a korábbi 100 ezer lej mellet. Az összeget a sportpálya építésére használják fel.

Ugyancsak az adóvisszaosztásból Csíkszenttamás számára 75 ezer lejt hagytak jóvá, a kultúrotthon befejezésére.

A tanácsülés alább tekinthető újra meg:

https://fb.watch/tD2w6ZP-qx/

Csíkszereda, 2024 július 29.