Rendkívüli ülésszak keretében fogadta el a képviselőház, döntéshozó fórumként az RMDSZ törvénykezdeményezését, amely szakemberek által elkészített tanulmány alapján vezetné be a medvepopuláció szabályozását Romániában. Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére, és a szaktanulmányok alapján meghatározott éves megelőzési kvótákat vezetnek be, írta az RMDSZ hivatalos weboldalán.

A döntés kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a következőket nyilatkozta: Az RMDSZ állt ki egyedül érdemben a medvekérdés kapcsán. Örülök, hogy ezt sikerült átvinni, de nem feledhetjük el azt a tényt, hogy ehhez a döntéshez egy súlyos tragédia kellett előzőleg történjen. Az RMDSZ marad továbbra is az a szervezet, aki képes tudatosan nemcsak jövőt tervezni, hanem biztonságot is szolgáltatni. Ezt kellene megértse minden párt. Bízom benne, hogy a medvemaffia is inkább hátrább tesz egy pár lépést és nem próbálja továbbra is akadályozni azokat az intézkedéseket, amelyeket Európában már minden országban bevezettek. Meghökkentő a többi európai uniós ország és a természetvédelmi szervezetek számára is, hogy Románia az emberi élet védelmének tekintetében nem jut egyről a kettőre. Ezen kell változtatni. Ennek eléréséhez volt a mai egy nagyon jó döntés.

Mint azt már korábban megírtuk a Hargita Megyei Tanács mellett működő nagyragadozós munkacsoport részéről pénteken, július 12-én újra elküldésre kerültek a Kormány részére azok a szakmai javaslatok, amelyek jogszabályokba illesztésével, vagy létező, de nem jól működő szabályok módosításával a medve-ember konfliktushelyzeten lehetne javítani.

A javaslatok a 407/2006-os vadászati és vadgazdálkodási törvény, valamint a 2021/81-es sürgősségi kormányrendelet módosítására térnek ki. Ez utóbbi azonnali beavanyainak emberek és azok vagyona elleni támadásainak megelőzése és leküzdése, továbbá néhány jogszabály módosítása és kiegészítése. Ezek a javaslatok a Román Parlament 2024. július 15-én tartandó rendkívüli ülésének napirendjén szerepelnek.tkozási módszereket jóváhagyó rendelet, amelynek célja a barnamedve példá

A Hargita megyei munkacsoport javaslatai a következőkre irányulnak:

– Az éves populációbecslésekre több anyagi ráfordítást és odafigyelést a szakminisztérium részéről

– A barnamedve állományszintű kezelése, a prevenciós és intervenciós kvóták megyei érintettség szerinti leosztása

– Tudományosan megalapozott vadászat

– Vadgazdálkodási tájegységek meghatározása, mert a jelenlegi 10 000 hektáros hegyvidéki vadgazdálkodási területek tekintve a barnamedve mozgásökológiáját nem adnak átfogó képet

– Az élőhelyek feljavítása Európai Uniós forrásokból és zavartalanságuk védelme

– A kármegelőzési rendszerek magasabb szintű támogatása, a nagyobb állománysűrűséggel rendelkező megyékben akár területalapú támogatás bevezetése

– Működő, bürokráciamentes kártérítési rendszerek bevezetése, méltányos kártérítések

– A jogszabályok korrigálása minden érintett fél bevonásával

„Bizom benne, hogy a holnapi naptól  Marcel Ciolacu miniszterelnök és Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter ezeket a pontokat is napirendre fogja tűzni.

Továbbá abban is bízom, hogy a minisztérium és a kormány szintjén a további jogszabályokra vonatkozó korrekciókat meg fogják hozni az emberek életének védelme érdekében.” – tette hozzá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és az a Régiók Európai Bizottságának tagja  július 11-én, csütörtökön tájékoztatta az Európai Unió Bizottságának Környezetvédelmi Főigazgatóságát és a Régiók Európai Bizottságát a Romániában napokban történt halálos kimenetelű medvetámadásról. A megyei tanács elnöke a probléma kiemelt megvitatását sürgeti a szakbizottság leghamarabbi ülésén.

Mint írja, a közelmúltban történt halálos támadás és az agresszív medve ártalmatlanítása rávilágított a medvepopuláció kezelésének és az emberi életek védelmének sürgető szükségességére. Az aggasztó romániai állapotra hívja fel a figyelmet, különösen az ember és nagyvadak között együttélésre, amely egyre romlik és egyre több támadással szembesülnek.

Csíkszereda, 2024. július 15.