Forrás: https://hargitanepe.ro/hirek/udvarhelyszek/teriteken-homorodfurdo

Békítő szándékkal szervezett kerekasztal‑beszélgetést Hargita Megye Tanácsa egy homoródfürdői vállalkozó, illetve Kápolnásfalu és Szentegyháza polgármesterei között. Az egykori neves fürdőtelep korszerűsítését több nézeteltérés nehezíti, az utak, hidak és közterületek karbantartásától a szennyvízhálózat üzemeltetésén át a régi villák omladozó állapotáig.

Hargita Megye Tanácsa egyrészt az önkormányzatok és egy helyi vállalkozás között kialakult nézeteltérés okán – engedély nélküli építkezések, útlezárások, illetve jogtalan közterület-használat –, másrészt a településfejlesztési elképzeléseiknek ütközése miatt hívta közös beszélgetésre az érintett feleket.

Hiányolt partneri viszony

A Benluma Kft. tulajdonosa, Benedek Lukács nehezményezi, hogy Szentegyháza polgármestere nem viszonyul partnerként a cég beruházásaihoz, „számára nem felel meg az, ami évi ötvenezer turistának megfelel” ‑ mondta. Benedek arra is panaszkodott, hogy általános rendezési terv nélkül nem lehet beruházni, Homoródfürdőnek pedig egy több éve lejárt rendezési terve van. A vállalkozó felhívta a jelenlevők figyelmét arra, hogy a település látképén javítani kell: karbantartást igényelnek a közterületek, le kell bontani a romos villákat, gondozni kell a források környékét, meg kell oldani a szennyvízelvezetés kérdését és az autósforgalom előtt le kell zárni a források melletti utcát – sorolta a teendőket.
Lőrincz Csaba, Szentegyháza polgármestere szerint nincs szó égető konfliktusról. Mint mondta: nem létező ellenséggel folytatott harcot lát, ám sajnálja, hogy ezt némelyek nem így látják. Reagálva a Benedek Lukács által elmondottakra, közölte, hogy az idei költségvetésbe foglalták a borvízforrások tetőszerkezetének újrazsindelyezését és a terület egyes részeinek – így a Mária-forrás lépcsőjének – helyreállítását. Az útlezárással kapcsolatban cáfolta a vállalkozó elképzelését, mondván, az út azért közterület, hogy azt bárki használhassa, megközelíthesse a forrásokat autóval, mivel jelenleg más alternatíva erre nincs.
A megyei tanács képviseletében Birta Antal javaslatot tett egy terület megvásárlására, amivel ez az akadály áthidalható, egyben biztosította a polgármestert, hogy a megyei tanács anyagiakkal is segíteni fog a javasolt terület cseréjében vagy vásárlásában.

Villák, szennyvízgondok, útkarbantartás

Elhangzott, hogy a megyei önkormányzat a tulajdonában levő ingatlanok és területek többségét már átadta Szentegyházának és Ká­pol­násfalunak, ám maradtak további területek – köztük egy útszakasz is –, amelyek ugyancsak jó lenne, ha a helyi önkormányzatok tulajdonába kerülnének.
Borboly Csaba megyeelnök szerint a 131A megyei utat kellene községi úttá minősíteni, mivel akkor elegendő lenne csak 4 méter széles aszfaltréteget teríteni rá, megyei útként viszont 12 méter széles felületet kell kialakítani, ami a megye számára megfizethetetlen költségekkel járna. A megyei tanács tulajdonát képező villákról a megyeelnök azt mondta, igyekeznek megőrizni mindazt, ami menthető. Mint megtudtuk, három villa – a 15‑ös, 16‑os és a 25‑ös – felújítási munkálataira hamarosan meghirdetik a közbeszerzési eljárást

Területcserét javasolnak

Benedek László, Ká­pol­násfalu polgármestere rámutatott az adminisztratív egységek határai tisztázásának fontosságára, mivel van olyan Szentegyháza tulajdonában levő belterület, ami már a Kápolnáshoz tartozó külterületek része.
A beszélgetésen szó esett a település csatornázási gondjairól: a szennyvíz gyakran kibugyog az aknákból, nincs derítőállomás, így tisztítás nélkül ömlik bele a folyóvizekbe.
A felek egyetértettek abban, hogy területek cseréje, a szennyvízgondok megoldása és az általános rendezési terv újbóli elkészítése bizonyul a legfontosabbnak ahhoz, hogy a turisztikai érdekeltségű települést hatékonyan tudják korszerűsíteni.