Rendkívüli ülésen hozott meg döntéseket Hargita Megye Tanácsának testülete

 

Hargita Megye Tanácsa rendkívüli online ülést tartott, június 21-én, pénteken, amelynek napirendi pontjai között számos olyan döntés szerepelt, ami különböző beruházások és fejlesztések létrehozását szolgálja. Többek között két finanszírozási kérelem jóváhagyására is sor került a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház részére, amely a mikrobiológiai laboratórium fejlesztését, valamint a robotsebészethez szükséges eszköz megpályázását illeti.

Elfogadásra került több település általános rendezési tervének az elkészítéséhez szükséges támogatás, amely a fejlesztési minisztérium egyik 2024-2027-es időszakra vonatkozó programja révén valósulhat meg. Itt kiemelt figyelmet fordítanak majd az épített örökség védelmére, a kultúrtáj megőrzésére.

Újra terítékre került a Lot3-ként is ismert beruházás, amelyről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a jelenlegi állás szerint kihívások elé néznek, hiszen a  Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség visszavonta azt az összeget amit az előző ciklusban nem sikerült felhasználni.

–       Rajtunk kívülálló okokból a munkálat értéke majdnem háromszorosára emelkedett, a közbeszerzési törvények is hátráltattak, a háborúnak is komoly hatásai vannak. A második szakasz értéke 277 millió lej, melynél az a cél, hogy minél több jóváírható költség kerüljön elfogadásra.  Ennek érdekében került aktualizálásra a műszaki dokumentáció és a jelenlegi költségszükségletek is – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Kányád részére 200 ezer lejt hagyott jóvá a testület a hat százalékos jövedelemadó-visszaosztásából, amelyet a település hivatalának épületére fordíthatnak, valamint további támogatást hagytak jóvá Székelyudvarhely részére, az Őszi vásár szervezésére.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szintet lépett, megkapta a kettes kategóriába való besorolást, amelynek számos hozadéka lehet az intézmény részére. Ez alkalommal két pályázat tekintetében is döntést hoztak. Az egyik a robotsebészet bevezetéséről szól a kórházban, melyet Hompoth György szülész-nőgyógyász főorvos mutatott be. A pályázat egy 4 millió eurós készülék beszerzéséről és annak fenntartási költségeiről szól, melyet nem csak nőgyógyászati beavatkozásoknál, hanem onkológiai és urológia műtéteknél is használhatnának. A másik projekt pedig a mikrobiológiai laboratórium további fejlesztésére vonatkozik, amely szintes EU-s forrásokat használna fel.

Továbbá módosításokat fogadtak el a megyei költségvetés mentén, amelyek többek között a balánbányai inkubátorház finanszírozását, a 136 B jelzésű megyei út munkálatait, a Hargita Megyei Kulturális Központ tevékenységét érintik.

A tanácsülés videóanyagát visszanézhetik a következő linken: https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/1007860100785162

Csíkszereda, 2024. június 21.