Elkezdte működését a Hargita megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Központ

Hivatalosan 2024 június elsejétől kezdte meg a hármas konzorcium a munkáját a gyergyóremetei Integrált Hulladékgazdálkodási Központnál. Az elkövetkező nyolc évben ők fogják működtetni az egész Hargita megye hulladékának feldolgozására készült központot.

Hulladékgazdálkodási Központ üzemeltetésére vonatkozó szerződést az Eco Bihor, Eco-Csik, RDE Hargita hármas konzorciumával.

„A bürökrácia számos útvesztőjén kellett átmenjünk azért, hogy ez a nap eljöhessen. Egész Hargita megyét szolgálni fogja az Integrált Hulladékgazdálkodási Központ. A lerakó körülbelül 6 -7 év alatt telik meg, viszont ha a megye teljes lakossága elkezdi szelektíven gyűjteni a szemetet ez húsz évre is tolódhat.

Köszönet illeti Incze Csongort és csapatát, hiszen nekik köszönhető, hogy ma itt tartunk.

Köszönjük Korodi Attilának, hiszen a folyamat során nagy szükség volt az ő odaállására, valamint az Eco Csíknak is, hiszen a konzorcium velük teljes”

– nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a helyszínre tett látogatása során a közösségi médiában élőben mutatta be a központ működését: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/785031626721922

„Mindenkinek kivette a részét a munkából. Négy törvénymódosításhoz kellett alkalmazkodni, de sikerült legyőzni az akadályokat. Gratulálok a konzurciumnak, hiszen feszített tempóban sikerült nekik felkészülni. Örülök, hogy elértünk idáig, megvoltak a buktatók bőven, de átvészeltük ezeket és megtettünk mindent azért, hogy a központ működése elinduljon “

– nyilatkozta Incze Csongor megyemenedzser.

A nyertes szolgáltatónak négy hónapos felkészülési időszak állt rendelkezésére, megtették a szükséges lépéseket ahhoz, hogy akadály nélkül tudjon működni a központ. Ezalatt építették meg a mechanikai-biológiai kezelő rész mechanikai részét.

A központ egyik üzemeltetője hangsúlyosan kérte, hogy az itt dolgozó személyzet védelmének érdekében a veszélyes, mérgező anyagokat ne dobja senki a szemetesbe.

A remetei kezelőközpont nemcsak a lerakóból, a gödörből és depóból áll, hanem van két válogató sor is. Az egyiken a szelektíven gyűjtött hulladékot lehet szétválogatni, ez manuális válogatási rendszer, ahol a hulladékot szelektíven válogatják szét a különböző kategóriák szerint.

A biológiailag lebomló hulladék, vagyis a zöld hulladék számára egy külön sor van fenntartva. Ott a lebomló, komposztnak való hulladékot válogatják ki, hogy csak olyan növényi maradvány legyen benne, amiből a későbbiekben komposztot lehet készíteni, ami jó tápanyagként szolgálhat a növényeknek. Ezt pedig a komposztáló rendszerben dolgozzák fel.

A lerakónál megépült két medence is, amelyek a hulladékvizet (csurgalékvíz) fogják fel. Ezek egy olyan tisztítóállomás első modulját képezik, amely a tisztítás után, a tervezők és a szakemberek szerint olyan vizet fog eredményezni, hogy az akár fogyasztható is lehet.

Minden egyes hulladék mielőtt a lerakóba kerül egy előkezelésen kell átmenjen.A vegyes hulladékot összeaprítják,rostálják, levegőztetik, aszalják, mágnesesen kiválogatják azt, ami válogatható belőle, ezután pedig egy része elmegy égésre , ami biológiai azt stabilizálják majd visszakerül a lerakóba.

Csíkszereda, 2024. június 3.