Dupla képviselettel, két intézményben harcolnak Brüsszelben a Hargita megyei érdekekért

 

A Régiók Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben is jelen vannak közös képviselőink. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, mint a régiók bizottságának állandó tagja és Winkler Gyula az Európai Parlament RMDSZ-es képviselője többek között a vidék felzárkóztatásán is dolgoznak. A megyei tanács elnöke május 28-án fogadta az EP-képviselőt a csíkszeredai megyeházán.

https://fb.watch/slB9e7vQ0D/

A sajtónyilvános eseményen részt vettek a Csík Terület Ifjúsági Tanácsának (CSTIT), valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Hallgatói Önkormányzatának képviselői is.

A találkozó során kiemelt szerepet kaptak azok a témák, amelyek meghatározóak a megye fejlődése szempontjából: a vidék fontossága, a készségek fejlesztése és a lehetőségek megteremtése a fiatalok számára, a gyakornoki programok, valamint a medve kérdés.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a jelenlévőket és köszönetét fejezte ki Winkler Gyula európai parlamenti képviselőnek is, akivel brüsszeli munkája során mindig hatékony az együttműködés, minden helyzetben elősegíti a helyi érdekek érvényesítését. A csapatmunka, az erős képviselet segít közelebb hozni Brüsszelt az emberekhez. A megyeelnök négy fő téma mentén kérte a további együttműködést és közös munkát a képviselőtől.

Borboly Csaba hangsúlyozta a vidék fejlesztésének jelentőségét, amelyet az Európai Unió támogatási programjai, különösen a Régiók Bizottsága és reményei szerint a Magyarországi EU Tanácsának soros elnöksége által indított kezdeményezések biztosítanak majd, hiszen ez sokat segítene egész Székelyföld felzárkóztatásában. Továbbá kiemelt figyelmet szentelnének a továbbiakban is a készségekre, hisz 2023 a készségek európai éve volt.

‒ Minden fiatalnak ugyanazok a lehetőségek álljanak rendelkezésére, még akkor is ha vidéken, vagy egy félreeső településen él, legyen szó pályaorientációról, képzésekről, internet hozzáférésről. Éppen ezért fontos a gyakornoki program is. AZ Európai Unió különböző intézményei által kínált gyakornoki lehetőségek révén a fiatalok széleskörű tudásra tehetnek szert, amelyet hazatérve kamatoztathatnak. Ha van Brüsszeli képviseletünk, akkor annál több helyi fiatal kaphat esélyt a fejlődésre – részletezte a megyeelnök.

A medve probléma is újra terítékre került, amely tekintetében a képviselő hangsúlyozta, fontos, hogy Brüsszelben is csapatként dolgozzanak, és minél több intézményben, fórumban, bizottsagában, tanácsban jelen legyenek, ahol a,,mi,, ügyeink is terítékre kerülnek, mert csak így lehet beleszólásunk.

‒ Minden témát úgy kell terítékre tenni, hogy közös érdekeket szolgáljanak, , meg kell találni a közös nevezőt.  A medve tekintetében csak nálunk jelent ez problémát, de ha nagyvadakról beszélünk, és képbe kerül a farkas, akkor már többen dolgozhatunk egy közös célért ‒  fejtette ki Winkler Gyula, valamint hangsúlyozta, hogy a politikában van amikor ideje van a harcnak, de a munkának mindig ideje van, hisz a kisebb munka is eredményt szül. Éppen ezért volt fontos a Brüsszeli jelenlét, hisz a térségünk, a régiónk aktívan jelen van, csapatként.

A képviselő röviden bemutatta a jelenlegi gyakornoki lehetőségeket, kiemelve, hogy nagyobb eséllyel jelentkezhetnek azok a fiatalok, akik valamilyen ifjúsági szervezetben már szerepet vállaltak és dolgoznak a közösségért, hiszen ezek a fiatalok hazatérve a megszerzett tudást jó eséllyel itthon, a saját közösségük fejlődésére használják majd.

Az esemény végén Borboly Csaba jelképesen is átadott egy tarisznyát a képviselőnek, ezzel is hagsúlyozva, hogy a továbbiakban is számítanak a közös együttműködésre, a helyi közösségek erős érdekképviseletére.

Mindez azonban csak a június 9-i választásokon való erős jelenléttel érhető el. Szavazatukkal a helyi lakosok megerősíthetik közösségük képviseletét úgy a helyi önkormányzatokban, mint az európai intézményekben, és biztosíthatják, hogy a megye érdekei megfelelően képviselve legyenek.

Az egyeztetést követően részt vettek a Versenytanács által szervezett eseményen is, ahol a helyi közigazgatási szervekkel az állami támogatásokkal és közbeszerzésekkel kapcsolatos jól bevált gyakorlatokról beszéltek.

Borboly Csaba, a Régiók Európai Bizottságában végzett munkájáról bővebben a https://cor.borbolycsaba.ro/  oldalon olvashatnak.

Csíkszereda, 2024. május 28.