Abordare pe orizontală și viziune în dezvoltarea durabilă a zonei Hășmașul Mare

https://fb.watch/nbTbaQuRTf/

În cadrul reuniunii de azi, 21 septembrie, a Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Hășmașul Mare (ADI),  au fost abordate posibilitățile de cooperare dintre județele Harghita și Neamț, care vor contribui la o dezvoltare durabilă a ambelor județe, în acord cu mediul.

Județul Neamț a aderat în luna octombrie 2022 la ADI Hășmașul Mare datorită viziunii comune și dorinței de a crea parteneriate și programe pentru a promova dezvoltarea așezărilor care îi aparțin pe baza aspectelor culturale, sociale, economice, de mediu și de infrastructură.

Printre obiectivele ADI-ului se numără revitalizarea, protejarea și promovarea patrimoniului natural din zona Munților Hășmașul Mare, elaborarea și implementarea strategiilor de dezvoltare, dezvoltarea infrastructurii în zona menționată: drumuri, poduri, parcări, sporirea potențialului turistic și cultural.

Zonele afectate de aceste obiective sunt: zonele administrative ale UAT-urilor, Parcului Național Cheile Bicazului–Hășmașul Mare,  Lacul Roșu, Piatra Singuratică, cascada Javardi, Trei Fântâni- Dămuc,  Bicaz Chei, Bicazu Ardelean.

Activitățile desfășurate de asociație până în prezent au constat în amplasarea de panouri informative de-a lungul traseelor turistice din zonă, informarea și atenționarea turiștilor, trasee tematice, din acest an programul fiind extins și la județul Neamț.

În acest an asociația a demarat un amplu proces de consultare în vederea elaborării Master Planului care să contribuie la dezvoltarea localităților.

„Elaborarea Master Planului este un demers foarte important care va fi susținut și de proiectul cu finanțare europeană #CIBioGo2023, având drept scop îmbunătățirea instrumentelor politice regionale în domeniul biodiversității. Pentru a dezvolta durabil această regiune este nevoie de foarte multă responsabilitate, lucru pe care ni l-am asumat în cadrul acestui parteneriat cu județul Neamț”, a apreciat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Miercurea Ciuc, 21 septembrie 2023