Megerősítjük, felszereljük önkéntes tűzoltóinkat, hegyimentő szolgálatunkat!

A biztonság napjainkban egyre nagyobb szerepet tölt be, éppen ezért intézményünk igyekszik támogatni azokat a területeket, amelyek a megye lakosságának a biztonságát szolgálják. Ide tartozik a hegyimentő szolgálat fejlesztése, tevékenységének támogatása, az önkéntes tűzoltók támogatása, valamint a medveprobléma megoldása érdekében is nagy erőfeszítéseket teszünk.

Hegyi- és Barlangimentő közszolgálat tevékenysége kiemelkedő a biztonságos turizmus létrehozása szempontjából. A csapat 88 minősített hegyimentőből áll, ugyanakkor iskoláikat végző önkénteseik száma is közel 150 fő, melybe beletartoznak a barlangimentő csapat, a búvár alegység, valamint a kutyás mentőcsapatban dolgozó személyek is. Az elmúlt időszakban két új függőhidat készítettek, 2020 óta számos új eszközt beszereztek.

De az ő munkájuknak köszönhető évi átlag 800 km turistaösvény felújítása, évi átlag 100 km új turistaösvény, tematikus ösvény elkészítése, évi átlag 20 sziklamászó út újraszegelése, elkészítése, évi átlag 100 turistaösvényt jelző oszlop kicserélése, évi átlag 260-300 tönkrement irányjelző tábla kicserélése,.
Hegyimentőink 2020 óta összesen 2365 balesethez szálltak ki, amiből 734 esetben kellett a mentőknek átadni a sérültet.

Hargita Megye Tanácsának önkéntes űzoltó egyesületek támogatási programja szintén kiemelt helyen szerepel, hiszen megyénk majdnem minden településén működik. különböző vészhelyzetek esetén nagyon gyorsan, csapatban és hatékonyan tudnak fellépni. A támogatások főként képzésekre, tűzoltó egyenruhák és védőeszközök vásárlására mentek.

2021-ben a program keretében 51 pályázat nyert. A támogatott összeg 400.000 lej.
2022-ben 39 pályázat nyert. A támogatott összeg 400.000 lej.
2023-ban amelyből 52 pályázat nyert. A támogatott összeg 400.000 lej.

Az elmúlt években a medve populáció jelentős túlszaporodása miatt naponta terítékre kerül a medveprobléma, hiszen megyeszerte számos kárt okoznak, nem csak a gazdaságokban, hanem egyre gyakoribb, hogy emberre is támadnak.

Minden felületen, ahol, hatáskörünk van, igyekszünk megoldásokat keresni, ezért 14 törvénymódosító javaslatot és átiratot küldtünk vadkár és mezőgazdasági témában a környezetvédelmi és mezőgazdasági minisztériumoknak. 34 gazdát segítettünk tanácsadással és dokumentumok összeállításával villanypásztor pályázásához 510.000 lej értékben. 36 medvetámadás áldozattal vettük fel a kapcsolatot és 23 áldozatnak segítettünk a kártérítési per elindításában. Egy ügyvédi irodával szerződést kötöttünk a kártérítési perek lebonyolítása érdekében. 200.000 euró megítélt kártérítés.

16 pontos javaslatcsomagot állítottunk össze az ember-medve együttélés témájában, a károk megelőzése érdekében a Tájgazdálkodási munkacsoport és a Hargita megyei nagyragadozó platform együttműködésével. 16 pontos javaslatcsomagot állítottunk össze az ember-medve együttélés témájában. E mellett pedig az Európai Parlament Petíciós Bizottságához is elvittük az ügyet, több mint 10 tájékoztató akciót szerveztünk meg, rész vettünk 10 helyi és külföldi konferencián, valamint közel 50 tájékoztató anyagot készítettünk el.

További részleteket a lenti infografikán láthatnak.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [9.26 MB]

JELENTÉSEK

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.64 MB]