Un document de bază care definește liniile directoare de dezvoltare a județului pentru următorii zece ani

 

Procesul de actualizare a planului de amenajare a teritoriului județului este în plină desfășurare, 13 studii pregătitoare fiind pregătite, la care sunt așteptate observațiile, sugestiile la 1 septembrie.

Detaliile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă la 23 august la sediul Consiliului Județean Harghita.

Planul de amenajare a teritoriului județean (PATJ) este un plan orientativ care stabilește expresia spațială a programului de dezvoltare socio-economice pe județ, cum ar fi transportul public, utilizarea resurselor, utilizarea terenurilor, exploatarea peisajelor etc.

Au fost realizate treisprezece studii pregătitoare, care vor fi utilizate pentru elaborarea planului final. Studiile pot fi consultate pe site-ul Consiliului Județean Harghita, la care oricine poate contribui cu sugestii și observații.

Observațiile pot fi trimise la adres de e-mail info@judetulharghita.ro.

Actualul plan județean (adoptat în 1999) este disponibil doar pe hârtie. Consultarea va permite, de asemenea, studierea documentului elaborat între 2009 și 2013, dar este important de subliniat că acesta va fi revizuit și actualizat în ceea ce privește structura și conținutul.  Pe lângă modificările legislative, trebuie remarcat faptul că modificările planificate ale infrastructurii propuse în acest document parțial au fost implementate iar parțial au fost modificate în ultimul deceniu

Planul care urmează să fie elaborat trebuie să definească dezvoltarea teritorială a județului până în 2030, deci trebuie să se bazeze pe situația actuală și pe ideile actuale de dezvoltare.

În același timp, solicităm opiniile populației, ale autorităților locale și ale instituțiilor publice, precum și participarea activă a membrilor grupului de lucru, nu doar acum, ci și în etapele următoare, pentru a realiza un plan cuprinzător, care să răspundă tuturor nevoilor.

Consiliul Județean Harghita dorește să informeze și consulte fiecare etapă de elaborare a planului.

– Este important să se pregătească un plan pentru județ de-a lungul căruia să se poată organiza activitatea economică, să se păstreze patrimoniul nostru natural și cultural, să se acorde structurii pe vârste, relațiilor urban-rural și tuturor temelor caracteristice care vor constitui baza pentru dezvoltarea în perioada următoare. În același timp, planurile generale de urbanism (PUG) care stabilesc construcțiile într-o localitate trebuie să se bazeze pe acest document, adică nu pot intra în contradicție cu planul de amenajare a teritoriului. Prin urmare, este important ca la consultare să participe cât mai multe persoane. Este un proces dificil, durează mai mult de un an perioada de aprobare și avizare, practic toate organele de autorizare trebuie să îl vadă – a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Miercurea Ciuc, 23 august 2023.