Több társulásban és projektben is együtt dolgozik a két helyi önkormányzat

Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatala volt házigazdája Hargita Megye Tanácsának augusztusi soros ülésének. A napirendek előtt Csergő Tibor polgármester ismertette a közös fejlesztéseket. Mint mondta, a gyergyói közösség számára fontos beruházások és fejlesztések megvalósításában jelentős támogatást kap a város a megyei tanácstól. Az egyik legélénkebb együttműködés a Nagyhagymás Fejlesztési Társulásban valósul meg, melyben elsősorban a Gyilkos-tó fejlesztésében dolgoznak együtt. Szoros az együttműködés az Gyergyó Sportközpont Önkormányzati Fejlesztési Társulásban is. A turizmus területén pedig a Hargita Fejlesztési Társulásban dolgozik együtt a két önkormányzat, amelynek 2020-tól lett tagja a város és a Visit Hargita projekt révén pedig igyekeznek a térség vendéglátó egységeit népszerűsíteni.

Az önkormányzat tagja a Hargita Megyei Integrállt Hulladékgazdálkodási Társulásnak is, amellyel kapcsolatban Incze Csongor megyemenedzser jó hírt osztott meg a testület tagjaival, ugyanis jó ütemben zajlik a szolgáltatásra beérkezett ajánlatok elbírálása. Mint mondta, amennyiben további akadály nem merül fel hónap végén szerződést köthetnek, a szerződő szolgáltatónak pedig ezt követően negy hónap áll rendelkezésére, hogy elindíthassa a tevékenységet.

Az Országos Helyreállítási Programban társult a város a megyei tanácshoz, amely révén az iskolai tantermek korszerű felszerelése történik meg és új iskolabuszokat szereznek be.

A két partner nem mondott le a vállalkozói inkubátorház létrehozásáról sem. Felkészülve állnak az új pályázati kiírás előtt. Zajlik a procedúra a 12-es országút és az Állomás utca bekötő útjának megépítésére, amely a teherforgalom számára lesz elkerülő útvonal.

A testület megszavazta a város számára 800 ezer lej adóvisszaosztás folyosítását, amelyet a hőellátó rendszer korszerűsítésére vonatkozó projekt finanszírozására fordíthat.

Megszavazta a testület a megyei tanács és polgármesteri hivatal közötti partnerségi megállapodást, amely a Csíky-kert dendrológiai park fejlesztéséhez járul hozzá.

A július végén történt szélvihar okozta károk helyreállítására a megyei tanács tartalékalapjából Gyergyószentmiklós számára 60 ezer lejt, Gyergyócsomafalva számára 40 ezer lejt és 30 ezer lejt Csíkpálfalva számára hagyott jóvá a testület.

A tanácstestület megszavazta az együttműködést is a gyergyószentmiklósi Tinka-malom helyreállítására is.

Részletek itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1025265608635861

 Hargita Megye Tanácsa, Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatala és a Tarisznyás Márton Múzeum együttműködésben támogatja majd a malom helyreállítását, amelyet az elmúlt időben súlyos gombatámadás ért és sürgős beavatkozás szükséges. A malom utolsóként, 1988-ban fejezte be működését, ismertette Tinka Kálmán. Szőcs Levente muzeológus szerint hosszútávú terv, hogy turisztikai desztináció legyen a térségben a malom, amely jövedelmet is hozhat a gazdaság számára.

Mindezek mellett 50 ezer lejt hagytak jóvá a Tatárdomb Kupa ökölvívó verseny társfinanszírozására. – Az elmúlt néhány évben szoros partnerség alakult ki a város és megye között, ennek eredménye meglátszik és további nagyszabású közös terveink vannak. Bízom benne, ezek mind a gyergyói közösség számára meghozzák a fejlesztéseket és a teljes megyének jelentős társadalmi és gazdasági fejlődést hoz – értékelte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A tanácsülést Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán nézhetik vissza:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/271103158963178/

Csíkszereda, 2023. augusztus 10.