Borboly Csaba: itt az alkalom a hozzáértők részéről az elmarasztaló kritika után a konkrét javaslatok megfogalmazására

Elkészítené Hargita megye gazdasági memorandumát Hargita Megye Tanácsa, amely egy fontos előkészítése a jövőbeli fejlesztéseknek. A költségkeret a dokumentum elkészítésére 125 ezer lej, az első közbeszerzésre senki nem jelentkezett. A határidő július 24-e volt, de nem kapott a megyei tanács egyetlen ajánlatot sem. A memorandum elkészítéséhez a szakemberek, kutatók, vállalkozók, tanácsadók, újságírók, elemzők stb. segítségét, véleményét, meglátásait várják, hogy elkészüljön az a dokumentum, amely a valós helyzetet tárja fel.

A dokumentum célja felhívni a figyelmet a Hargita megyei lakosok helyzetére, a megfogalmazott érvek és megoldások révén olyan jövőbeli döntések alapját képezze a dokumentum, ami a megye lakosainak jólétéhez vezet. Ezt figyelembevéve frissíteni kell Hargita Megye Tanácsának Gazdasági Fejlesztési Stratégiáját, valamint elősegíteni a 2021-2027 utáni finanszírozási ciklusra való felkészülést. Tudni kell, hogy milyen finanszírozási lehetőségek voltak az elmúlt években, hogyan osztották el ezeket a forrásokat, és ez a szempont hogyan befolyásolja a megye jövőbeni lehetőségeit a fejlesztési projektek finanszírozásának kapcsán.

“Míg a fontos beruházások az ország fejlettebb területeire koncentrálódnak, addig a kevésbé elérhető területek, mint például Hargita megye és az ország vidéki területei lemaradtak. Az Európai Unióhoz való csatlakozás reményt adott a lakosságnak, a várt előrelépés azonban elmaradt. Hargita megye különösen érintett, mivel az ország belsejében, hegyvidéki területen fekszik, még a municípiumok is 50 ezer főnél kevesebb lakossal rendelkeznek. Ugyanakkor távol van a főbb közlekedési hálózatoktól, ami nem teszi vonzóvá a befektetők számára. De saját hagyományokkal és kultúrával, dolgos emberekkel és feltáratlan tájjal rendelkezik, és jelentős potenciállal bír a turizmus vagy a biogazdálkodás fejlesztésében. A rossz döntések az ország egyenlőtlen fejlődéséhez vezettek, amelynek során a fejlettebb területeket előnyben részesítették a lemaradó, nagyobb figyelmet és támogatást igénylő területek kárára. A jelenlegi magas infláció, az energiaárak jelentős emelkedése, a gazdasági és társadalmi fejlődés alacsony szintje és a megye lakosságának alacsony jövedelme jelentősen befolyásolja a megye lakosainak életszínvonalát. Ebben a tekintetben intézkedésekre van szükség” – fejtette ki a memorandum fontossága kapcsán Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke továbbra is felkéri a szakembereket, amikor újabb kiírásra kerül a dokumentum, éljenek a lehetőséggel, hogy hatékonyan tudjanak készülni a következő finanszírozási időszakra, a Hargita megyei emberek érdekében. Mint mondta, több alkalommal érte elmarasztaló kritika a megyei tanácsot a gazdasági intézkedések kapcsán, most itt az alkalom, hogy aki hozzáértő, építő jellegű javaslataival hozzájáruljon a megye fejlesztéséhez, hiszen nemcsak kritikára, hanem konkrét tettekre is szükség van.

Csíkszereda, 2023. augusztus 1.