Már nem a nagymértékű alkoholfogyasztás jelenti a legnagyobb problémát

Hargita Megye Tanácsa július 26-án tartotta rendes havi ülését, amelyen Kolumbán Dávid, megyei tanácsos, Hargita megyei Területi Közrendi Hatóság elnöke (ATOP) ismertette a Hargita Megyei Rendőrfelügyelőségtől kapott kérést.

A fesztiválokon és egyéb rendezvényeken már nem a nagymértékű alkoholfogyasztás jelenti feltétlenül a legnagyobb  problémát, hanem az, hogy egyre többen élnek tudatmódosító szerekkel. A függőségek kialakulásának megelőzése érdekében partnerként szeretne hozzájárulni a Hargita megyei Területi Közrendi Hatóság is a rendőrfelügyelőség munkájához.

Anyagi forrásra van szükség ahhoz, hogy be tudjanak szerezni olyan eszközt, amely segít, hogy a pszichoaktív szerekkel élőket kiszűrjék.

„A társadalmunk biztonsága érdekében fontos, hogy fellépjünk. Nemcsak azokról van jelen esetben szó, akik ilyen szerek hatása alatt gépjárműt vezetnek, hanem a gyalogosan közlekedőkről is.” – hangsúlyozta Kolumbán Dávid.

Egy ilyen eszköz képes akár egy hónapra visszamenően kimutatni azt, hogy ha valaki valamilyen tudatmódosító szerrel élt 15 ezer lejbe kerül áfa nélkül. A Hargita megyei Területi Közrendi Hatóság (ATOP) elnökének javaslatára két ilyen eszközt vásárolnának idén, amelyeket a Hargita Megyei Rendőrfelügyelőségnek adnak át partnerségi alapon.

Kolumbán Dávid még hozzátette: — Reményeim szerint kevés pozitív eredmény születik majd az ellenőrzések során. Úgy gondolom, hogy idővel minden térségben és városban szükség lenne legalább egy ilyen eszközre a megelőzés érdekében.

Csíkszereda, 2023. július 27.