Conferință privind importanța mărcilor înregistrate organizată de Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita

Conferința organizată de Agenția de Dezvoltare  Județeană Harghita în data de 28 martie la Harghita Business Center din Odorheiu Secuiesc, în cadrul căreia experții au prezentat oportunitățile oferite de mărcile înregistrată, s-a bucurat de o participare foarte numeroasă.

Pe lângă asigurarea drepturilor de proprietate, mărcile înregistrate oferă producătorilor locali posibilitatea de a-și prezenta produsele pe piețele externe. În acest fel, produsele protejate pot oferi un avantaj economic micilor fermieri și producători.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a felicitat agenția pentru acest program, afirmând că este important să sensibilizăm micii producători din regiunea noastră cu privire la importanța utilizării mărcilor: „Piața nu ar trebui să fie un loc de competiție între producători, ci de consolidare a cooperării, astfel încât să vedem mai multe produse locale și de bună calitate pe rafturi. Trebuie să căutăm cele mai bune oportunități pentru producătorii și micii fermieri din județul Harghita” a adăugat Borboly Csaba.

Cilip Árpád, directorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, a declarat că Produsul Secuiesc ca marcă înregistrată există de 12 ani, iar în acești ani au încercat să comercializeze produse locale și tradiționale într-un număr limitat de oportunități. El a adăugat că producătorii sunt încurajați să se alăture cooperativelor, care oferă siguranță pentru membrii lor.

Pe lângă mărcile înregistrate UE (IGP, DOP, STG), în cadrul conferinței s-a discutat despre condițiile de obținere a mărcii de produs Produs Montan, a mărcii de Produs Secuiesc și a certificării pentru produsele Bio.

Conferința a fost organizată în cadrul programului UE CAPactivities, pentru care Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita și Consiliul Județean Harghita, au aplicat cu succes. Programul urmărește să facă politica agricolă comună a UE mai accesibilă la nivel local.

https://judetulharghita.ro/capactivities-ro/

Miercurea Ciuc, 28. martie 2023

#IMCAP #CAPactivities