Online tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa

 

Rendkívüli ülést tartott online Hargita Megye Tanácsa november 1-jén, az ülés rendkívüliségét a Hargita megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás projektje indokolta. Mint Incze Csongor megyemenedzser beszámolt, múlt héten volt egy sikeres egyeztetésük az Európai Alapok Minisztériumával, és december 31-ig pályázhatnak okos ökoszigetek kihelyezésére vidéki környezetben és turisztikai pontokon. A pályázat benyújtásáig viszont egy hatástanulmányt is el kell végezni, amely bekerül a beruházási listába. Ennek kivitelezésére találtak egy céget. Körülbelül 300-350 ökokonténerre pályáznak, nyertes pályázat esetén egy év alatt kell kivitelezni, ami azt jelenti, hogy jövő év végéig, mutatta be a pályázat részleteit Incze Csongor.

Az online tanácsülést Borboly Csaba megyeelnök Homoródalmásról vezette le, ahol jelen volt Bíró Barna Botond alelnök is. Tanácsülés után tűzoltófelszereléseket adtak át a homoródalmási önkéntes alakulatnak, majd mindenszentek napja alkalmából virágot helyeztek el és gyertyát gyújtottak egy önkéntes tűzoltó sírjánál.

Tikosi László, Homoródalmás polgármestere köszönetet mondott a támogatásért a megyei tanácsnak, hozzátette, lelkes önkéntes tűzoltó csapat tevékenykedik a községben, probléma esetén pedig a két Homoród-mente összefog a lakosság segítése érdekében.

A tanácsülésen költségvetés-kiegészítésről is szavazott a testület, Borboly Csaba köszönetet mondott az RMDSZ kormányzati szerepvállalásáért, ugyanis ennek mentén kapott finanszírozást Hargita megye a kormány tartalékalapjából, amit a fejlesztésekre, az elkezdett munkálatokra fordítanak.

A közszállítás tervét is elfogadta a tanács, ez fontos, főleg azokon a településeken, ahol nincs vasúthálózat. Ambiciózus tervük, hogy idén a közbeszerzést lebonyolítják, mondta a megyeelnök, az útvonalterveket és az időbeosztást igyekeztek az iskolákhoz, a munkahelyekhez igazítani.

A magyarországi Hajdú-Bihar megye szeretné megerősíteni Hargita megyével testvérkapcsolatát, ezért egy 12 fős küldöttség utazik ki novemberben, bólintott rá a testület.

Három közigazgatási egységnek – Gyergyóalfalu, Homoródalmás, Románandrásfalva – biztosít felszereléseket a megyei utak mentén a megyei tanács, ez is szerepelt a november 1-jei ülés napirendjén.

A megyei tanács alárendelt intézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság két beruházásra igényel támogatást az országos helyreállítási tervből (PNRR), az egyik a felsőboldogfalvi fogyatékkal élők nappali központjának korszerűsítése és felszerelése, a másik a székelyudvarhelyi rehabilitációs központ korszerűsítése és felszerelése.

A rendkívüli tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/829631358372673

Csíkszereda, 2022. november 1.