Udvarhelyszék és Csík-terület településeinek fejlesztéseire szavaztak meg összegeket, Gyergyó-térségi visszaosztásokról a következő ülésen dönthet a testület

Október 13-án, csütörtökön, késő délutánig ülésezett Hargita Megye Tanácsának testülete Gyergyóditróban megszervezett kihelyezett ülésén.

https://fb.watch/g80B3lUgzH/

A tanácsülés meghatározó napirendi pontjai között szerepeltek a településeknek járó adóvisszaosztások. Udvarhelyszék és Csík-terület községeinek támogatását döntő többséggel elfogadta a testület. Gyergyó-térségi települések támogatását, miután vita alakult ki, a testület döntése alapján levették a napirendről.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hétfőre össze lehet hívni még egy tanácsülést, amennyiben konszenzusra jutnak és a Gyergyó-területi RMDSZ leteszi javaslatait, amelyet a térségen belüli társadalmi és etnikai béke érdekében fontosnak tart.

Két fontos határozat az Európai Uniós pályázatok lehívását érintette. Középületek energetikai felújítására 31 millió lejre pályázott a megyei tanács, amely 8 épület korszerűsítését jelentené az országos helyreállítási programból. Ugyancsak a helyreállítási programban önkéntes használatú hulladékudvarok kialakítására pályáznak több település együttműködésével. Ezeken a gyűjtőpontokon adhatják le az olyan hulladékot, amelyet jelenleg nem szállítanak el a hulladékkezeléssel foglalkozó cégek mint például használt bútorok, elektromos és elektronikai berendezések hulladékai, vagy építési és bontási hulladékot.

A költségvetés módosítását is megszavazta a testület, amelynek egyik lényeges eleme, több roma fiatal bekerülése a Vámszer Géza Művészeti Népiskola hangszeroktatási programjába. Ezzel lehetőséget biztosítanának számukra jövőkép kialakításához.

Csatlakozik Neamț megye a Nagyhagymás Fejlesztési Társuláshoz. A kihelyezett ülésen részt vevő Sorin Brașoveanu, a Neamț megyei menedzser üdvözölte az együttműködési szándékot, és nagyra értékelte a közös erőfeszítések és a csapatmunka felgyorsítását a közös célok elérése érdekében.

Borboly Csaba kiemelte, folytatják a pereket, de a megyehatártól függetlenül a térséget fejleszteni kell, ez pedig elképzelhetetlen a határ egyik oldalán.

Csíkszereda, 2022. október 13.