A zero waste elvekre törekedve egy sor intézkedést hoznak az intézményben

A beruházásokat, fejlesztéseket folytatni kell, ezt a szándékát fejezte ki ismételten Hargita Megye Tanácsának döntéshozó testülete október 4-i rendkívüli ülésén. A megyei tanácshoz tartozó épületek energetikai felújítására európai uniós finanszírozásra pályáznak, bővül a csíki metropolisz övezetben a tömegközlekedés hálózata és eszköztára, újabb inkubátorházat létesítenének Székelyudvarhelyen, és odafigyelnek a hulladékgazdálkodásra, erre egy sor intézkedést vezetnek be. Többek között ezekről szavazott a testület. A tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/1154271682170981

A tanácsülés sürgősségét az országos helyreállítási program (PNRR) pályázatai indokolták, a megyei tanács EU-s finanszírozással végezné el több hozzá tartozó épület energetikai felújítását, mint a személynyilvántartó iroda, a Vámszer Géza Művészeti Népiskola, a füll-orr-gégészeti rendelő, az oklándi exkluzív oktatási központ és a homoródfürdői 6-os villa épülete.

Folytatódnak a beruházások és az útjavítások a megyei utakon, az árak aktualizását jóváhagyta a testület.

Elektromos buszokat vásárolnak és bővül a tömegközlekedés hálózata a csíki metropolisz övezetben. A buszjáratok bővítését illetően konzultáltak a lakossággal, a busztársaságok képviselőivel, diákokkal és pedagógusokkal, hogy felmérjék a valós igényeket, és a bővítések ezekre irányuljanak. Borboly Csaba köszönetét fejezte ki, hogy mindenki segítőkész volt a konzultáció során, és megelégedésének adott hangot, hogy jó ütemben halad a metropolisz övezet projektje.

Hargita Megye Tanácsánál a hulladékcsökkentésre törekednek, ez egy sor intézkedést von maga után a jövőben, ismertette Borboly Csaba. Mint mondta, az intézményen belül ezentúl nem használnak egyhasználatos termékeket, a hulladék mennyiségének csökkentésére törekednek, illetve az épületben levő büfé működtetésére is olyan szolgáltatót keresnek, aki odafigyel a környezetszennyezésre, és célként határozza meg a zero waste elvekre való törekvést.

Újabb inkubátorházat létesítenének Székelyudvarhelyen, a már működő, főként az IT szektort kiszolgáló inkubátorház mellé egy olyant, amely az agráriumra, a gazdákra összpontosít, ismertette Hargita Megye Tanácsának elnöke. Erre a célra kérik az illetékes minisztériumtól az ügykezelésében levő épületek átadását.

Csíkszereda, 2022. október 4.