Cél: a közösségi összefogások erősítése, költséghatékony kivitelezések támogatása

Idén először hirdet részvételen alapuló költségvetést Hargita Megye Tanácsa. A program keretösszege egymillió lej, célja a lakosság bevonása, az együttműködés, a partnerség erősítése. Az elképzelést és ütemtervét sajtótájékoztatón ismertette a csíkszeredai megyeházán április 29-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Zonda Erika, a Programok és projektek vezérigazgatóság vezetője és Péli Levente műszaki vezérigazgató-helyettes.

„A program kidolgozásával az a célunk, hogy minél inkább bevonjuk a lakosságot a döntésekbe, a megvalósításokba, illetve a közigazgatási folyamatokba. Évekkel ezelőtt nagy sikere volt a Kaláka-programunknak, amely hasonlóan működött, de a jogszabályok nem teszik lehetővé annak folytatását. Így született meg a részvételen alapuló költségvetés ötlete, hiszen az a tapasztalatunk, hogy ha a közösség tagjai találkoznak és beszélgetnek, abból újabb hasznos ötletek és megvalósítások születnek, illetve aki dolgozott valamivel, azt a későbbiekben is a magáénak érzi” – fogalmazta meg a program kapcsán Borboly Csaba, aki köszönetet mondott annak kidolgozásáért Bíró Barna Botond alelnöknek, aki a projektet koordinálja.

A projektötletek feltöltése és elbírálása egy kétlépcsős folyamat, mondta Zonda Erika. Április 29-én elindult a program, a projektötleteket május 29-ig lehet feltölteni. Az elbírálás május 30–június 24. között lesz, a továbbjutott projekteket június 27-én hirdetik ki. A projektekre június 28–július 27. között lehet szavazni, eredményhirdetés július 28-án lesz.

Zonda Erika elmondta, a projektek feltöltésére és elbírálására létrehoztak egy platformot a megyei tanács oldalán, az ötleteket speciális oktatás, szociális szolgáltatások, egészségügy, kultúra, sport, környezetvédelem, műemlékek, hidak és közutak, turizmus, illetve infrastruktúra a gazdaság és az üzleti élet ösztönzésére témakörökben várják.

A második fordulóban a szavazatok alapján állítsák fel a projektek prioritási listáját, egy projekt maximális finanszírozását 500 ezer lejben határozták meg. A megvalósítás a megyei tanács feladata, nagyon fontos, hogy egy személy csak egy pályázatra szavazhat.

A platformot: https://hargitamegye.ro/reszveteli-koltsegvetes/ Péli Levente mutatta be, mint elmondta, a cél az volt, hogy minél átláthatóbb legyen, és egyszerűbb a használata.

A program frappáns megnevezésére várják az ötleteket az info@hargitamegye.ro e-mail címre kedden (május 3.) 12 óráig, mondta Borboly Csaba. Bárki elküldheti javaslatait, a legjobbnak ítélt szlogen megfogalmazója egy kétszemélyes vacsorában és egy wellness alkalomban részesül a csíkszeredai Fenyő Hotelben.

A programot a különböző társadalmi rétegeknek külön is bemutatják, illetve elmagyarázzák a feltöltés menetét, az adminisztrációs részleteket, hogy ezek ne akadályozhassák egy jó ötlet sikerességét.

Csíkszereda, 2022. április 29.